Disse kommunene har hatt flest coronasmittede

Storbyer med jevn smitte og småsteder med store utbrudd har høyest andel coronasmittede. I Ulvik er 12 prosent smittet og i Oslo-bydelen Stovner fem prosent.

Oslo 20210207. 
Bydel Stovner i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Oslo 20210207. Bydel Stovner i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Små kommuner som har vært igjennom omfattende coronautbrudd, ligger øverst på listen over kommuner med høyest coronasmitte. Men også hovedstaden havner på topp fem, viser en oversikt NTB har laget.

Høyest andel av befolkningen med påvist smitte har Ulvik, med 12,1 prosent (130 av 1078 innbyggere). Ulvik og flere omkringliggende kommuner er for tiden under strenge tiltak etter mutantutbruddet som ble kjent i begynnelsen av februar.

– To situasjoner

Hyllestad, som ble rammet hardt av et utbrudd i høst, har nest høyest andel smittede i landet med 7 prosent av befolkningen. Deretter følger Sør-Fron (3,1 prosent), Lørenskog (2,7 prosent) og Oslo (2,6 prosent).

– Det er to forskjellige situasjoner. Det ene er små kommuner som har store, lokale, tidsavgrensede utbrudd, og det slår veldig hardt ut på statistikken. Det andre er kommuner som er store, sånn som Oslo, som har hatt vedvarende høyt smittepress over tid og av den grunn havner høyt på statistikken, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.

Mest smitte i storbyer

Tar man inn bydelene i Oslo i samme statistikk som kommunene, er fem av dem på topp-ti-listen over områdene i landet med flest smittede. I Stovner har 5 prosent av befolkningen fått påvist coronasmitte, mens dette gjelder 3,9 prosent av innbyggerne i Søndre Nordstrand, 3,8 prosent i Grorud, 3,6 prosent i Alna og 3,3 prosent av innbyggerne i Bjerke bydel i Oslo.

– Vi ser det i hele verden, at det er storbyene der folk bor tettest, at smittenivået blir høyest – hvor det er vanskeligst å få kontroll. Det har vært det samme i alle hovedsteder i Europa, sier Nakstad.

Halvparten oppdaget

Totalt er det påvist rundt 65.000 smittetilfeller her til lands, men Folkehelseinstituttet (FHI) anslår at bare 51 prosent av tilfellene er oppdaget. Dermed kan det reelle tallet ute i kommunene også være høyere enn det registrerte.

Blant fylkene er det Oslo som har hatt høyest andel smitte, med 2,6 prosent av befolkningen. Deretter følger Viken (1,8 prosent), Vestland (1,0 prosent) og Innlandet (0,9 prosent).

– Det er en trend til at lavere tetthet av mennesker gir lavere smitterisiko. Og det er en grunn til at Nordland og store deler av Nord-Norge, og til dels Midt-Norge, har ligget lavt på smittetall under hele pandemien, mens det sentrale Østlandet har ligget høyest, sier Nakstad.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer