Små kommuner som har vært igjennom omfattende coronautbrudd, ligger øverst på listen over kommuner med høyest coronasmitte. Men også hovedstaden havner på topp fem, viser en oversikt NTB har laget.
Høyest andel av befolkningen med påvist smitte har Ulvik, med 12,1 prosent (130 av 1078 innbyggere). Ulvik og flere omkringliggende kommuner er for tiden under strenge tiltak etter mutantutbruddet som ble kjent i begynnelsen av februar.
– To situasjoner
Hyllestad, som ble rammet hardt av et utbrudd i høst, har nest høyest andel smittede i landet med 7 prosent av befolkningen. Deretter følger Sør-Fron (3,1 prosent), Lørenskog (2,7 prosent) og Oslo (2,6 prosent).
– Det er to forskjellige situasjoner. Det ene er små kommuner som har store, lokale, tidsavgrensede utbrudd, og det slår veldig hardt ut på statistikken. Det andre er kommuner som er store, sånn som Oslo, som har hatt vedvarende høyt smittepress over tid og av den grunn havner høyt på statistikken, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til NTB.
Mest smitte i storbyer
Tar man inn bydelene i Oslo i samme statistikk som kommunene, er fem av dem på topp-ti-listen over områdene i landet med flest smittede. I Stovner har 5 prosent av befolkningen fått påvist coronasmitte, mens dette gjelder 3,9 prosent av innbyggerne i Søndre Nordstrand, 3,8 prosent i Grorud, 3,6 prosent i Alna og 3,3 prosent av innbyggerne i Bjerke bydel i Oslo.
– Vi ser det i hele verden, at det er storbyene der folk bor tettest, at smittenivået blir høyest – hvor det er vanskeligst å få kontroll. Det har vært det samme i alle hovedsteder i Europa, sier Nakstad.
Halvparten oppdaget
Totalt er det påvist rundt 65.000 smittetilfeller her til lands, men Folkehelseinstituttet (FHI) anslår at bare 51 prosent av tilfellene er oppdaget. Dermed kan det reelle tallet ute i kommunene også være høyere enn det registrerte.
Blant fylkene er det Oslo som har hatt høyest andel smitte, med 2,6 prosent av befolkningen. Deretter følger Viken (1,8 prosent), Vestland (1,0 prosent) og Innlandet (0,9 prosent).
– Det er en trend til at lavere tetthet av mennesker gir lavere smitterisiko. Og det er en grunn til at Nordland og store deler av Nord-Norge, og til dels Midt-Norge, har ligget lavt på smittetall under hele pandemien, mens det sentrale Østlandet har ligget høyest, sier Nakstad.
(©NTB)
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.