Disse klassikerne er for drøye for 2014

- Hårreisende, mener psykolog. Er det greit å tukle med folkekjære klassikere?

(upublisert) Opprettet

1. Klipper om Pippi

At Pippi Langstrømpes pappa er negerkonge og at hun leker kineser ved å dra i øynene, er for drøyt for et moderne publikum. Det mener SVT som nå klipper om de populære familiefilmene. - Vi ser at målgruppen her er et barnepublikum, og vi tror det kan virke sårende eller nedsettende for barn som ser og hører dette, sier Paulette Rosas Hott til SVT.
Også NRK vil nå fjerne den såkalte «Pippi-rasismen». - Vi ønsker ikke at noen skal føle seg støtt av det vi sender. At man oppdaterer og moderniserer i en slik sammenheng, mener vi er en fin ting, sier programdirektør i NRK Super, Hildri Gulliksen, til VG. NRK har tidligere endret tittelen på Pippis far fra negerkonge til sydhavskonge.

2. Dropper Vesle Hoa

I 2006 bestemte Thorbjørn Egners familie og Cappelen forlag seg for å fjerne Visen om vesle Hoa fra Egners sangbok. Begrunnelsen var at sangen kan oppfattes som rasistisk og støtende. «Det var en liten negergutt som hette Vesle Hoa» og «Han bodde i en negerkrål, for det gjør hottentotter», er eksempler på verslinjer i den omstridte sangen. Sørholtet Barnehage har i de 12 siste årene hatt en Hottentottklubb, hvor de ukentlig synger Vesle Hoa av Egner. Nå har Ullensaker kommune rådet barnehagen til å legge ned klubben. - Jeg synes det er hårreisende at dette skjer i 2014, sier psykolog Sunil Loona til NRK. Barnehagen legger seg langflate og ender navn på klubben. Her kan du høre den omstridte sangen. Syns du at den er for drøy? Diskuter i kommentarfeltet.  

3. - Fjern Tintin

Kongolesiske Bienvenu Mbutu Mondondo har i flere år kjempet for å fjerne tegneserien Tintin. I 2010 stevnet han utgiverne for retten. Ifølge VG, mener Mondondo at tegneserien fremstiller mørkhudede afrikanere på en krenkende måte. I tegneserieheftet drar Tintin til Kongo hvor de leier seg en afrikansk mann nesten uten klær. Flere mener at dette Tintin-heftet er rasistisk. (FOTO: AFP/SEBASTIEN PIRLET)Flere mener at dette Tintin-heftet er rasistisk. (FOTO: AFP/SEBASTIEN PIRLET)

4. Neger forsvant

Det er ikke bare klassikere rettet mot barn som har måttet bukke under for rasismeanklager. I 1939 utga Agatha Christie romanen Ti små negerunger, eller Ten Little Niggers som originaltittelen lød. Allerede året ble boka døpt om til And Then There Were None. Det skriver Dagbladet. Norge brukte imidlertid noe lenger tid på å endre tittelen. I utgangspunktet ble kun negerunger endret til negerbarn. Det var ikke før i 2006, at boka fikk en helt annen tittel: Og dermed var det ingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.