Bruk av våpen i politiet:

Disse har politiet skutt med dødelig utfall

Ved enkelte tilfeller har politiet i Norge skutt og drept personer. Her er en oversikt over tilfellene det gjelder.

Politiet i arbeid på stedet ved Bislett der en mann som forsøkte å angripe personer med kniv ble skutt av politiet. Mannen døde av skadene.Foto: Torstein Bøe / NTB
Politiet i arbeid på stedet ved Bislett der en mann som forsøkte å angripe personer med kniv ble skutt av politiet. Mannen døde av skadene.Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 2005 har politiet i Norge skutt 8 personer hvor utfallet har vært dødelig. I år alene har det vært to tilfeller. Siste skjedde tirsdag 9. november da en mann ble skutt og drept av politet på Bislett i Oslo. Mannen har ifølge TV 2 blitt skutt av politiet med en strømpistol ved en tidligere anledning.

I Norge er ikke politiet bevæpnet, med mindre det er er snakk om et trusselbilde som krever midlertidlig bevæpning. Sist det skjedde var i forbindelse med drapene i Kongsberg.

Bruk av våpen i politiet

I nabolandet Sverige er det andre regler for bevæpning av politiet. Her er politiet alltid bevæpnet. Det mener Professor Johannes Knutsson ved Politihøgskolen at utspiller seg på statistikken. Til Forskning.no har han tidligere uttalt at han mener det ikke er tvil om at tilgjengelighet av våpen øker bruken av dem.

I Sverige skyter politet fem ganger så ofte som norsk politi, selv etter at forskjellene i befolkningsstørrelse er regnet med, og svensk politi skader fire ganger flere personer enn i Norge, i forhold til befolkningen.

I snitt dør 12-15 prosent av dem som blir skutt. Dette gjelder i alle de nordiske landene, ifølge forskning.no.

Se listen over personer som er skutt og drept av politiet siden 2005 her.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer