Disse er til stede i dronningens begravelse - og disse kommer ikke

2.000 personer, deriblant andre kongelige og stats- og regjeringssjefer, skal delta i dronning Elizabeths begravelse. Enkelte er ikke invitert.

USAs president Joe Biden og førstedame Jill Biden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
USAs president Joe Biden og førstedame Jill Biden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert

Om lag 500 statsledere og regjeringssjefer er ventet å delta i den britiske monarkens begravelse mandag.

På listen av inviterte står blant annet de skandinaviske kongelige: Norges kong Harald og dronning Sonja, Sveriges kong Carl og Danmarks dronning Margrethe.

Det gjør og Monacos prins Albert, kong Philippe av Belgia og kong Willem-Alexander av Nederland. I tillegg kommer kong Felipe og dronning Letizia av Spania.

Keiser Naruhito og keiserinne Masako av Japan kommer også.

Frankrikes president Emmanuel Macron and førstedame Brigitte Macron. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron and førstedame Brigitte Macron. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB Vis mer

Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman er invitert, noe som har ført til kritikk fra menneskerettsgrupper. Søndag ble det kjent at han ikke kommer, men Saudi-Arabia blir trolig representert av en annen prins.

Flere viktige regjeringssjefer kommer også, deriblant USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Presidentene i Israel, Sør-Korea, Italia og Tyskland skal delta. Det skal også statsministrene i Irland, Australia og New Zealand.

Kong Harald og dronning Sonja. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB
Kong Harald og dronning Sonja. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB Vis mer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kone Olena vil sannsynligvis delta.

Enkelte statssjefer står imidlertid ikke på gjestelisten, blant annet lederne i Iran, Nicaragua og Nord-Korea. Russland og Belarus får heller ikke komme som følge av krigen i Ukraina.

I tillegg er ikke lederne i Myanmar, Syria, Venezuela eller Afghanistan invitert.

Gjester har begynt å komme

Klokken 9 åpnet dørene til Westminster Abbey, der statsledere og monarker fra hele verden skal delta i dronningens begravelse. Gjestene har begynt å komme.

Den første bilen som ble sett i området rundt kroningskirken i London tilhører Sudans militære leder, Abdel Fattah al-Burhan, skriver Sky News.

Politiet har satt inn store sikkerhetsstyrker i forbindelse med begravelsen.

Gatene rundt kirken, Parliament Square og Victoria Street, er stengt for normal ferdsel for å sikre sikker passasje for bussene som skal frakte deltakerne til begravelsesseremonien.

(NTB)

KONGEPARET: Her er kong Harald og dronning Sonja i Westminister Hall, der kisten til dronning Elizabeth ligger. Video: AP Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer