Disse er til stede i dronningens begravelse - og disse kommer ikke

2.000 personer, deriblant andre kongelige og stats- og regjeringssjefer, skal delta i dronning Elizabeths begravelse. Enkelte er ikke invitert.

USAs president Joe Biden og førstedame Jill Biden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
USAs president Joe Biden og førstedame Jill Biden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert

Om lag 500 statsledere og regjeringssjefer er ventet å delta i den britiske monarkens begravelse mandag.

På listen av inviterte står blant annet de skandinaviske kongelige: Norges kong Harald og dronning Sonja, Sveriges kong Carl og Danmarks dronning Margrethe.

Det gjør og Monacos prins Albert, kong Philippe av Belgia og kong Willem-Alexander av Nederland. I tillegg kommer kong Felipe og dronning Letizia av Spania.

Keiser Naruhito og keiserinne Masako av Japan kommer også.

Frankrikes president Emmanuel Macron and førstedame Brigitte Macron. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB
Frankrikes president Emmanuel Macron and førstedame Brigitte Macron. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB Vis mer

Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman er invitert, noe som har ført til kritikk fra menneskerettsgrupper. Søndag ble det kjent at han ikke kommer, men Saudi-Arabia blir trolig representert av en annen prins.

Flere viktige regjeringssjefer kommer også, deriblant USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron og Canadas statsminister Justin Trudeau.

Presidentene i Israel, Sør-Korea, Italia og Tyskland skal delta. Det skal også statsministrene i Irland, Australia og New Zealand.

Kong Harald og dronning Sonja. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB
Kong Harald og dronning Sonja. Foto: John Sibley / Pool via AP / NTB Vis mer

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs kone Olena vil sannsynligvis delta.

Enkelte statssjefer står imidlertid ikke på gjestelisten, blant annet lederne i Iran, Nicaragua og Nord-Korea. Russland og Belarus får heller ikke komme som følge av krigen i Ukraina.

I tillegg er ikke lederne i Myanmar, Syria, Venezuela eller Afghanistan invitert.

Gjester har begynt å komme

Klokken 9 åpnet dørene til Westminster Abbey, der statsledere og monarker fra hele verden skal delta i dronningens begravelse. Gjestene har begynt å komme.

Den første bilen som ble sett i området rundt kroningskirken i London tilhører Sudans militære leder, Abdel Fattah al-Burhan, skriver Sky News.

Politiet har satt inn store sikkerhetsstyrker i forbindelse med begravelsen.

Gatene rundt kirken, Parliament Square og Victoria Street, er stengt for normal ferdsel for å sikre sikker passasje for bussene som skal frakte deltakerne til begravelsesseremonien.

(NTB)

KONGEPARET: Her er kong Harald og dronning Sonja i Westminister Hall, der kisten til dronning Elizabeth ligger. Video: AP Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer