Coronastudien:

Disse blir oftes smittet

Folk som reiser til utlandet, som reiser kollektivt, eller er nærkontakt med koronasmittede personer, tester oftere positivt for covid-19, viser Koronastudien.

Utenlandsreisende, helsepersonell og kollektivreisende er mer utsatt for koronasmitte, ifølge Koronastudien. Foto: Jil Yngland / NTB
Utenlandsreisende, helsepersonell og kollektivreisende er mer utsatt for koronasmitte, ifølge Koronastudien. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blant annet tester helsearbeidere som jobber med covid-19-pasienter, oftere positivt enn andre helsearbeidere, viser foreløpige resultater fra studien.

– Vi hadde håpet at helsearbeidere ikke skulle være så utsatt, så dette er jo ikke bra, sier infeksjonsmedisiner Arne Søraas, som er leder av Koronastudien, til NTB.

Bør få vaksine

Han viser til debatten om helsearbeidere bør stå lenger fram i vaksinekøen.

– Det er ganske opplagt at de som jobber med koronapasienter, bør få vaksine. At de utsettes for fare for smitte, kommer klart fram i undersøkelsen, sier han.

Studien viser også at en del av dem som bruker kollektivtransport, er mer utsatt for smitte sammenlignet med andre. Risikoen er fra halvannen til opptil to ganger høyere.

Søraas påpeker imidlertid at tallene er fra tidlig i epidemien, før mange av tiltakene ble iverksatt.

Smitte på kollektiv

I dag bruker de fleste munnbind på buss, trikk og bane i større byer som Oslo. Men effekten av dette er foreløpig ikke målt.

– Vi er ikke ferdige med disse dataene. Men vi må anta at det er smitte på kollektivtransport, noe annet ville være veldig overraskende, sier Søraas.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer