Disse aldersgruppene bør være ekstra på vakt mot nettsvindel

De yngste nettbrukerne opplever hyppigst personvernangrep, mens de eldste er mest utsatt for pengesvindel, ifølge Medietilsynet.

Foto: Shutterstock/NTB.
Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er viktig med tiltak rettet mot disse gruppene for å styrke den kritiske medieforståelsen, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Unge er overrepresentert når det gjelder personvernangrep, som for eksempel å bli lurt fra passord og få publisert bilder av seg selv mot sin vilje.

De eldre synes det er vanskeligst å håndtere ulike former for kommersielt press, ifølge tilsynet.

Unge blir hacket

En undersøkelse tilsynet har gjennomført viser blant annet:

* 11 prosent av 16-24-åringer har fått personlig informasjon stjålet eller hacket, mot 3 prosent i befolkningen generelt.

* 8 prosent av 16-24-åringer har følt seg presset til å sende bilder eller informasjon om seg selv til andre, mot 2 prosent i befolkningen generelt.

* 57 prosent av 16-24-åringer har opplevd at selskap eller organisasjoner samler inn data til kommersielle formål, mot 45 prosent i befolkningen generelt.

Eldre lurer til å kjøpe

Eldre nettbrukere svarer at det er vanskeligst å håndtere ulike former for kommersielt press, for eksempel å bli lurt til å kjøpe noe eller å fortsette å betale for tjenester eller abonnement de trodde de hadde sagt opp.

– Færre i gruppen over 60 år enn i de andre aldersgruppene vurderer seg som kompetente til å håndtere ulike former for kommersielt press på nettet, sier Velsand.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer