Disse 13 har fått lovens strengeste straff

I dag ble Julio Kopseng idømt Norges maksimumsstraff. Siden Baneheia-saken i 2002 har det skjedd 13 ganger.

Disse 13 har fått lovens strengeste straff
Publisert

I dag ble danseren Julio Kopseng (38) dømt til 21 års forvaring for voldtekt og overgrep mot i alt 17 kvinner. Dette er den strengeste straffen som noen gang er avsagt i en voldtektssak i Norge.

21 års fengsel er lovens strengeste straff, og det skal svært mye til for at noen idømmes denne straffen. Siden Baneheia-saken i 2002 er 13 personer dømt til forvaring i 21 år. Straffen kan forlenges med inntil fem år av gangen og er den eneste straffen som i realiteten kan være en livstidsdom.

Disse har blitt dømt til 21 års forvaring de siste 14 årene i tillegg til Kopseng: 1. 2016: Mann (50)


  En 50 år gammel mann ble i mars i år dømt til 21 års forvaring for de såkalte nabodrapene i Blomliveien i Tromsø høsten 2014, skriver Nordlys.

  Mannen ble dømt for drap på Hermod Magne Steinsund (48) og Stein Håvard Larsen (45). Han har hele tiden nektet for å ha hatt noe å gjøre med drapene. Påtalemyndigheten mente derimot at de tekniske bevisene talte for at han det var han som hadde utført dem.


 2. 2014: Steven (Paco) Dan Danielsen


  Steven Dan Danielsen var 24 år da han ble dømt til 21 års forvaring for drapet på studenten Anja Weløy Aarseth (21). Hun ble funnet drept på byfjellet Aksla i Ålesund 31. august 2013 etter å ha vært savnet i to dager, skriver TV 2.

  4. september samme år ble Danielsen pågrepet og siktet for drapet og for et ransforsøk av en kiosk. Han erkjente å ha voldtatt og drept Aarseth, men benektet ransforsøk.


 3. 2012: Stig Millehaugen


  Stig Millehaugen ble i mars 2012 dømt til 21 års forvaring i Borgarting lagmansrett, for overlagt drap på Young Guns-leder Mohammed "Jeddi" Javed. Medtiltalte Shahbaz Dad ble funnet skyldig i å ha bestilt drapet på gjengrivalen, og ble dømt til 20 års fengsel, skriver NRK.

  Young Guns-lederen Javed ble funnet drept i en utbrent bil på Haugerud i Oslo om kvelden 19. januar 2009. Både Millehaugen og Dad nektet straffskyld.


 4. 2012: Anders Behring Breivik


  Anders Behring Breivik ble dømt til 21 års forvaring for terrorangrep mot regjeringskvartalet i Oslo og under AUFs sommerleir på Utøya. Åtte mennesker ble drept momentant av bomben i regjeringskvartalet, og et stort antall ble såret. Under angrepet på Utøya drepte han 69 mennesker i et planlagt massedrap, og såret også et stort antall.

  Breivik ble pågrepet samme dag og har siden sittet med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.


 5. 2009: 39-åring fra Tromsø


  Den 39 år gamle Tromsø-mannen ble dømt til 21 års forvaring for drapene på gravide Linda Anett Hansen (35), hennes mann Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61). Indre Troms tingrett konkluderte med at knivdrapene ble begått i psykose utløst av hasjrøyking, skriver VG.

  Siden psykosen var utløst av selvforskyldt rus var 39-åringen strafferettslig tilregnelig.


 6. 2008: Rune Pedersen


  Rune Pedersen ble i Gulating lagmannsrett dømt til forvaring i 21 år for drapet på Ingvild Myking (37) i Bergen, og for å ha voldtatt en ti år gammel jente like etter drapet. Pedersen har forklart at han drepte kvinnen med en kniv. De to var venner, og han kan ikke forklare hvorfor han gjorde det.

  Gulating lagmannsrett skriver i dommen at 21 års fengsel ikke er nok til å verne samfunnet, og at Pedersen derfor må idømmes forvaring, skriver Bergensavisen.


 7. 2003: Yasin Jabr


  Yasin Jabr ble dømt for overlagt drap på samboeren Hanne Kristine Olsen og forsøk på overlagt drap på Olsens tante og sin egen datter, skriver Bergensavisen. På gjerningstidspunktet i 2001 var datteren bare noen uker gammel.

  27. juli 2001 kjørte han ned og drepte Hanne Kristine Olsen, mens datteren som lå i en barnevogn overlevde mirakuløst. Hanne Kristines tante greide også å berge seg unna i siste liten. Jabr meldte seg på Laksevåg lensmannskontor umiddelbart etter drapet fortalte hva han hadde gjort. I ettertid hevdet han at han ikke husker noe fra det som skjedde.


 8. 2003: Freddy Hullback


  Hullback ble i 2003 dømt til forvaring i 17 år med en minstetid på ni år for å ha drept en bekjent fra rusmiljøet med en overdose heroin, og for å ha dratt liket ut i skogen og tent på. Etter anke fra påtalemyndigheten, fastsatte Høyesterett straffen til forvaring i 21 år med minstetid på 10 år, skriver Politiforum.

  I februar 2004 begjærte Hullback gjennopptakelse av dommen og mente at det forelå "falsk bevisføring, falskepolitirapporter og falske vitneforklaringer".

  Saken hans kom gjennom opptakelseskommisjonens nåløye, og under andre rettsrunde svarte juryen "nei" på skyldspørsmålet. Men etter bare én time i tenkeboksen kom fagdommerne tilbake med motsatt beskjed og Hullback ble på ny dømt til 21 års forvaring, skriver VG.


 9. 2003: Geir Hårstad


  For voldtekten og drapet på sin stedatter ble Geir Hårstad dømt til 21 års forvaring med en minstetid på 10 år. Han ble også dømt til å betale erstatning til jentas mor, 200 000 kroner, og til jentas far, 120 000 kroner, skriver NRK Trøndelag.

  – Dette er Geir Hårstad. Jeg vil melde fra om et drap. Jeg har kvalt min stedatter i Svenning i Steinkjer. Hun ligger død i andre etasje, sa Hårstad da han selv ringte Steinkjær politistasjon og meldte fra om drapet, skriver Adressa.no.


 10. 2003: 47 år gammel mann fikk straffen omgjort


  I 2003 ble en 47 år gammel mann dømt til forvaring i inntil 21 år i Asker og Bærum tingrett, skriver NTB. Han var tidligere dømt til 21 års fengsel for for å ha drept en 32 år gammel kvinne i Molde i 1996. Han ble også dømt for et drap i Ålesund i 1978.

  Påtalemyndigheten ønsket å gjøre dommen om til forvaring, og fikk medhold i dette i Asker og Bærum tingrett. Retten la vekt på at gjentakelsesfaren er stor.


 11. 2002: Pedofilidømt far


  I januar 2002 ble en pedofilidømt 41-åring dømt til forvaring i 21 år for seksuelle overgrep mot sin sønn. I rettssaken kom det frem at mannen, som fra før var sex-dømt, hadde voldtatt sin egen sønn både på besøksrommet på Ila landsfengsel og i sitt eget hjem.

  Sønnen skal ha blitt utsatt for overgrep i mange år, og noen av de siste overgrepene skjedde på Ila da sønnen var 16 år gammel, skriver NRK.

  Retten slo fast at både mannen og guttens mor var lettere psykisk utviklingshemmet.


 12. 2002: Viggo Kristiansen


  Viggo Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring i Agder lagmannsrett, for voldtekt og drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10). Drapene ble begått i Baneheia 19. mai 2000. Medtiltalte Jan Helge Andersen ble dømt til fengsel i 19 år, skriver NRK.

  Begge ble pågrepet tre måneder etter drapene fant sted. Mens Andersen tilstod, nektet Viggo Kristiansen for å ha noe med drapene å gjøre. Kristiansen har gjentatte ganger forsøkt å få saken gjenopptatt, men har hver gang fått avslag.Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer