Direktør må gå etter beskyldninger om antisemittisk kunstutstilling i Tyskland

Documenta-direktør Sabine Schormann har blitt bedt om å fratre stillingen sin etter at et verk i kunstutstillingen ble beskyldt for å være antisemittisk.

Documenta-direktør Sabine Schormann (t.h) på åpningen av 2022-utstillingen 18. juni i år. Nå er hun bedt om å fratre sin stilling på grunn av antisemittisk innhold. På bildet er også kulturminister Claudia Roth og den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier. Foto: Uwe Zucchi / DPA via AP / NTB
Documenta-direktør Sabine Schormann (t.h) på åpningen av 2022-utstillingen 18. juni i år. Nå er hun bedt om å fratre sin stilling på grunn av antisemittisk innhold. På bildet er også kulturminister Claudia Roth og den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeier. Foto: Uwe Zucchi / DPA via AP / NTB Vis mer
Publisert

Documenta er en av verdens største kunstutstillinger og arrangeres i Kassel i Tyskland hvert femte år.

Lørdag uttrykte kunstutstillingens styre «dyp forferdelse» over det de mente var klart antisemittisk innhold i utstillingen som åpnet i juni, skriver The Guardian.

Et veggmaleri av den indonesiske kunstgruppen Taring Padi viste en gris som bærer en hjelm hvor det står «Mossad».

Det samme verket viser en mann med sidekrøller ofte assosiert med ortodokse jøder, hoggtenner og blodskutte øyne, og som var iført en svart hatt med Schutzstaffel-insigniene. Insigniene ble brukt til å vise gradene i Schutzstaffel, som var en paramilitær fløy av det tyske nazistiske partiet NSDAP.

Både den tyske regjeringen og jødiske grupper mener at kunstgruppen gikk for langt.

Kulturminister Claudia Roth krever en etterforskning av hvordan kunstverket ble en del av utstillingen i første omgang.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer