Diplomater fikk mystiske symptomer. Nå kan de ha funnet årsaken

Direkte rettet mikrobølgestråling var trolig årsaken til sykdom hos amerikanske diplomater på Cuba og i Kina, konkluderer en ny rapport.

Den amerikanske ambassaden i Havana. (Foto: AFP/NTB)
Den amerikanske ambassaden i Havana. (Foto: AFP/NTB) Vis mer
Publisert

Rapporten fra National Academy of Sciences (NAS) ble bestilt av det amerikanske utenriksdepartementet og er det nyeste forsøket på å finne årsaken til den mystiske sykdommen som ble oppdaget hos ambassadeansatte i Havanna i 2016.

«Direkte, pulserende radiofrekvensenergi» er den mest sannsynlige årsaken til at folk fikk symptomer som sterk hodepine, svimmelhet og kognitive problemer, ifølge rapporten. Tidligere er tropiske sykdommer, psykologiske problemer og sprøytemidler mot mygg foreslått som mulige forklaringer.

Kilden ikke funnet

I rapporten utpekes ingen kilde til strålingen, og det slås ikke fast at diplomatene ble utsatt for angrep. Men det påpekes at forskning på denne type skader ble utført i den tidligere Sovjetunionen.

Mellom 2016 og 2018 klaget om lag 26 amerikanske og canadiske diplomater i Havanna på helseproblemer. Det samme gjorde personell ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina tidlig i 2017.

Flere har vært kritisk til amerikanske myndigheters håndtering av problemene, og minst én ansatt har gått til sak mot utenriksdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer