Diplomater fikk mystiske symptomer. Nå kan de ha funnet årsaken

Direkte rettet mikrobølgestråling var trolig årsaken til sykdom hos amerikanske diplomater på Cuba og i Kina, konkluderer en ny rapport.

Den amerikanske ambassaden i Havana. (Foto: AFP/NTB)
Den amerikanske ambassaden i Havana. (Foto: AFP/NTB) Vis mer
Publisert

Rapporten fra National Academy of Sciences (NAS) ble bestilt av det amerikanske utenriksdepartementet og er det nyeste forsøket på å finne årsaken til den mystiske sykdommen som ble oppdaget hos ambassadeansatte i Havanna i 2016.

«Direkte, pulserende radiofrekvensenergi» er den mest sannsynlige årsaken til at folk fikk symptomer som sterk hodepine, svimmelhet og kognitive problemer, ifølge rapporten. Tidligere er tropiske sykdommer, psykologiske problemer og sprøytemidler mot mygg foreslått som mulige forklaringer.

Kilden ikke funnet

I rapporten utpekes ingen kilde til strålingen, og det slås ikke fast at diplomatene ble utsatt for angrep. Men det påpekes at forskning på denne type skader ble utført i den tidligere Sovjetunionen.

Mellom 2016 og 2018 klaget om lag 26 amerikanske og canadiske diplomater i Havanna på helseproblemer. Det samme gjorde personell ved det amerikanske konsulatet i Guangzhou i Kina tidlig i 2017.

Flere har vært kritisk til amerikanske myndigheters håndtering av problemene, og minst én ansatt har gått til sak mot utenriksdepartementet.

Forholdet forverret

Noen av de rammede fortalte at de hadde hørt høyfrekvent lyd, som minnet om gresshopper, hjemme eller på hoteller der de hadde bodd. Dette førte til en tidlig teori om at de var blitt utsatt for angrep med lydbølger.

Saken bidro til en forverring i forholdet mellom USA og Cuba, og i 2017 ble 15 cubanske diplomater utvist fra USA. På denne tiden ble det opplyst at noen av de rammede amerikanske diplomatene hadde fått varige hørselsskader og lettere hjerneskader.

Regjeringen på Cuba forsikret at de ikke hadde noe med helseskadene å gjøre og at de heller ikke ville ha tillatt tredjeland å gjennomføre angrep mot ambassadeansatte på Cuba.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer