Dette vet vi om kidnappingen i Syria

Sent onsdag kveld ble det meldt at en nordmann holdes som gissel i Syria. SOL har samlet det vi vet så langt.


Tatt for et halvt år siden


Onsdag kveld gjorde regjeringen det kjent at en norsk statsborger holdes som gissel i Syria.

Regjeringen har vært kjent med at en mann har vær kidnappet siden januar i år, og både UD og Kripos har jobbet med saken siden da.

Les mer: Statsministerens orientering om gisselsaken i Syria

Regjeringen gikk ut med informasjonen etter at et bilde av mannen med teksten "Norwegian hostage for sale" ble publisert i IS’ eget magasin, og nyheten ble spredt globalt av de internasjonale nyhetsbyråene.

Les mer: IS hevder å ha tatt norsk gissel i Syria - Regjeringen bekrefter

Porsgrunnmann bosatt i Oslo


Den kidnappede er Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48). Han er bosatt i Oslo, men kommer opprinnelig fra Porsgrunn.

Han har har tidvis vært svært engasjert på sosiale medier, der han blant annet har vært kritisk til publisering av karikaturtegninger av profeten Mohammed.

Les mer: Tatt til fange av IS

Telemarksavisa har vært i kontakt med familien, og et familiemedlem kan fortelle at det utvilsomt er ham, ut fra bildet som har blitt publisert.

Les mer: IS krever penger for porsgrunnmann

Konfliktfylt og utrygt område


24. januar skriver mannen på Facebook at han endelig har ankommet Idlib, nordvest i Syria, og at han skal reise sørover til byen Hama neste dag.

Idlib regnes som et ekstremt farlig område, og det er her de aller fleste bortføringene av utlendinger i Syria har skjedd.

Les mer: Tatt til fange av IS

Solberg forteller at han har vært holdt fanget hos ulike grupperinger men at nå er grunn til å tro at han holdes fanget av IS (Den islamiske staten).

Les mer: - Krav om betydelige summer i løsepenger

Krav om løsepenger


Gruppa krever løsepenger for nordmannen og en kinesisk statsborger som navngis i samme magasin. De to er avbildet i gule fangedrakter.

Terrorforsker Lars Gule sier at denne typen offentliggjøring ikke er noe godt tegn, og at det kan tyde på at forhandlingene med norske myndigheter har gått i stå.

 Les mer: - Stort marked for vestlige gisler i Syria


Det har blitt fremmet flere krav om «betydelige summer i løsepenger» i følge statsminister Erna Solberg, men at Norge ikke vil etterfølge de kravene.

– Norge betaler ikke løsepenger. Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sier hun og argumenterer for at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir kidnappet.

Les mer: - Uanlig at IS krever løsepenger

Les også: 10 ting du bør vite om Syriakrisen

Oppsøkt av PST


PST skal ha mottatt minst én bekymringsmelding om 48 åringen, og de har holdt øye med Grimsgaard-Ofstad over lang tid.

Han skal også reist til krigsområder tidligere og vært i kontakt med Det syriske sosialistiske nasjonale parti (SSNP). Et parti stiftet med mål om å skape et stor-Syria, og som har samarbeidet med Bashar al-Assads parti og vært assosiert med Hizbollah.

Les mer: Det norske gisselet (48) besøkte syriske nasjonalister i 2013