Dette vet vi om gassrørlekkasjene

Det lekker gass fra de to gassrørledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2 i Østersjøen. Dette vet vi om lekkasjene.

Havet bobler på de tre stedene der det er påvist lekkasje på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB
Havet bobler på de tre stedene der det er påvist lekkasje på gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen. Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB Vis mer
Publisert

Trykket i Nord Stream 2-rørledningen fra Russland falt natt til mandag fra 105 til 7 bar, noe som viser seg å skyldes lekkasje.

Tirsdag ble det oppdaget lekkasje også på den eldre Nord Stream 1-rørledningen fra Russland.

Tre steder

Det er oppdaget lekkasje på tre steder. To av lekkasjene er på Nord Stream 1 i svensk økonomisk sone, omtrent utenfor Simrishamn i Sverige.

Nord Stream 2 lekker i dansk økonomisk sone, sørøst for Bornholm.

Avstanden mellom de to lekkasjene på Nord Stream 1 er omtrent 6 kilometer, og derfra til lekkasjen på Nord Stream 2 på omtrent 75 kilometer.

Eksplosjoner?

Årsaken til lekkasjene er ikke fastslått. Ifølge flere observatører skyldes de neppe en ulykke. Selskapene som eier rørledningene avventer gransking og ønsker ikke å uttale seg.

Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte to kraftige undervannseksplosjoner i området natt til mandag og mandag kveld ifølge SVT.

Utslippene fra de to rørledningene kan forårsake mindre skader på miljøet og negativ klimapåvirkning, ifølge eksperter.

Den danske regjeringen har advart mot miljøskader i området rundt Bornholm, men det er ingen direkte fare for innbyggerne. Det er satt opp utstyr på øya som måler konsentrasjonen av gass i luften.

Ikke i drift

51 prosent av Nord Stream 1, som ble tatt i bruk i 2011, eies av russiske Gazprom, mens flere europeiske energiselskap eier resten.

Nord Stream 2 var ferdig høsten 2021, men er aldri tatt i bruk som følge av Russlands trusler mot Ukraina og invasjon av landet i februar. Denne rørledningen eies av et selskap som er under full kontroll av Gazprom.

Store mengder gass skal ha lekket ut som følge av lekkasjene, men det er uklart hvor mye.

Nord Stream 2 skal inneholde rundt 300 millioner kubikkmeter stillestående gass.

Lekkasjene skal ikke utgjøre noen fare for de nåværende gasslagrene, da Nord Stream 1 aldri ble gjenåpnet etter det Russland omtaler som nødvendig vedlikehold tidligere i år.

Havet bobler

Flyfoto viser at «havet bobler» i en sirkel på opp mot 1 kilometer der det er påvist lekkasjer.

Det svenske Sjöfartsverket har sendt ut advarsel til skip i området og ber dem holde seg minst 5 sjømil, tilsvarende knappe 10 kilometer, fra de tre lekkasjestedene.

For fly er det innført en sikkerhetshøyde på 1.000 meter, noe som ikke påvirker kommersiell flytrafikk som går betydelig høyere.

Myndighetene advarer også mot eksplosiv gass i området rundt Nord Stream 2.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer