Dette vet vi om coronavaksineringen

Nå er det trolig bare en uke eller to til den første coronavaksinen blir satt i Norge.

Vaksinen fra Pfizer og Biontech er allerede godkjent for bruk i USA. I løpet av romjulen blir trolig de første dosene satt her i landet. Foto: Mike Morones / The Free Lance-Star via AP / NTB scanpix
Vaksinen fra Pfizer og Biontech er allerede godkjent for bruk i USA. I løpet av romjulen blir trolig de første dosene satt her i landet. Foto: Mike Morones / The Free Lance-Star via AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet onsdag at vaksineringen trolig kan starte i romjulen eller nyttårshelgen. Det skjer etter at vaksinen fra Pfizer og Biontech er godkjent i EU, noe som trolig skjer mandag 21. desember.

* Regjeringen har bestemt at vaksinen blir gratis.

* Det er frivillig å ta den.

* Det er ikke nødvendig å ringe fastlegen for å be om å bli vaksinert.

De som skal bli vaksinert, vil bli tatt kontakt med, understreket helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i begynnelsen av desember.

Eldre først

Et viktig spørsmål å få avklart er hvem som skal stå først i køen. Det vil sannsynligvis være begrenset antall vaksinedoser i de første leveransene.

Gruppene som er prioritert, er eldre – i første omgang vil det i stor grad gjelde beboere på sykehjem – risikogrupper og helsepersonell.

En ekspertgruppe fra Folkehelseinstituttet har spesifisert nærmere hvordan prioriteringslisten bør se ut. Risikogruppen omfatter:

* Beboere i sykehjem

* Personer over 65 år

* Personer i alderen 18–64 år som har en eller flere sykdommer som kan gi økt risiko for alvorlig forløp og død hvis de blir smittet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer