– Dette var et svært kraftig ekstremvær

Det ble satt nye vindrekorder i både Nordland og Troms da ekstremværet Ole slo inn med full styrke i helgen. I Lofoten var flere tusen fortsatt uten strøm mandag.

(upublisert) Opprettet

Den kraftigste vinden ble målt på Leknes, opplyser Meteorologisk institutt. Der var det full storm i to timer, og middelvinden var oppe i 31,2 sekundmeter – ikke langt fra orkan.

Vindkastene var samtidig svært kraftige, med en styrke på opptil 50 meter per sekund.

– Dette var et svært kraftig ekstremvær. Det er hevet over enhver tvil, sier førstekonsulent Stein Kristiansen ved seksjon for klimainformasjon i Meteorologisk institutt.

Usikre rekorder

Også andre steder i Nordland og Troms ble det satt vindrekorder, men rekordene er i hovedsak registrert av målere som ikke har vært i drift så lenge.

– Tidligere klarte ikke vindmålerne å måle så høye vindhastigheter som dette. De gikk ikke så langt. Men dette er den kraftigste vinden som er målt hittil med det utstyret vi har i dag, sier Kristiansen til NTB.

I tillegg må enkelte målinger kontrolleres for mulige feil, tilføyer han.

Men Kristiansen mener man likevel kan fastslå at det er snakk om den kraftigste vinden i området på mange år.

Mange uten strøm

I løpet av uværet mistet rundt 70.000 personer strømmen. Lofoten ble verst rammet av strømbruddene, og rundt klokka 10 mandag formiddag var det fortsatt rundt 2.000 strømkunder som var uten strøm. Det tilsvarer 3.000– 4.000 personer.

Lofotkraft har hatt alt mannskap i sving for å rette opp feilene.

– Det går bedre og bedre. De forventer at det meste kommer opp igjen i løpet av dagen, sier fungerende kommunikasjonsdirektør Arne Søiland i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Forsikringsselskapene har ennå ikke fått full oversikt over skadene etter ekstremværet. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.