Dette skjer når promillen overstiger 1,5

Kritikkløs, risikovillig, dårlig balanse, snøvlete tale, trøtt og sløv.

I dag ble det klart at Petter Northug hadde 1,65 i promille da han krasjet bilen sin i et autovern i Trondheim 4. mai.

- Vanlig festpromille

Folkehelseinstituttet (FHI) skriver i en artikkel at man allerede med en promille opp mot 0,5 vil kjenne seg lett påvirket, og at «vanlig festpromille» for mange er i området omkring 1.

Slik blir kroppen påvirket

FHI har utarbeidet følgende oversikt over alkoholens virkninger på kroppen ved ulike promillenivåer:
  • Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.
  • Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.
  • Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.
  • Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.
  • Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.
 

Promille på veien

Promillegrensen på norske veier er som kjent 0,2 (Men i enkelte land er den faktisk så høy som 0,8). Trafikkadvokat Jon Swensen sier til VG at Northugs promille på 1,65 «er godt inne i det ubetingede» når det gjelder straffenivå. - Grensen går i utgangspunktet på 1,2, sier han til avisen.  Advokat Randi Gustad sier til TV 2 at hun anslår 50 dager ubetinget fengsel for Northug. Northugs promille ble kjent  i boka Northug - en familiehistorie. (Foto: Scanpix)Northugs promille ble kjent i boka Northug - en familiehistorie. (Foto: Scanpix)

Regn ut din promille

Det er laget flere promillekalkulatorer som kan prøves på nett. For eksempel finner du ulike kalkulatorer på Dinside, Klikk.no og promille.no. Det er viktig å ha i bakhodet at ingen av disse kalkulatorene gir et nøyaktig promillenivå.