Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av hendelsene som fant sted i Ukraina natt til mandag 7. mars.

Foto: AFP
Foto: AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

* Russiske styrker intensiverte artilleriangrepene mot byer både sentralt, i nord og i sør av Ukraina søndag kveld, ifølge den ukrainske regjeringen.

– Den seneste bølgen med missilangrep kom da mørket falt på, sa president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Oleksij Arestovitsj på ukrainsk TV søndag. Ifølge ham er blant annet utkantene av Kyiv, byen Tsjernihiv i nord, Mykolajiv i sør og Kharkiv i øst, landets nest største by, blant byene som ble utsatt for kraftige angrep.

* Uken startet med den høyeste oljeprisen siden 2008 og stor børsnedgang i Asia. Gullprisen var oppe i over 2.000 dollar per unse. Utviklingen knyttes til Russlands krigføring i Ukraina og de internasjonale sanksjonene som følge av den.

Like etter at handelen åpnet mandag, bykset prisen på et fat nordsjøolje opp til 139 dollar, før den stabiliserte seg rundt 128 dollar. Samtidig steg prisen på amerikansk WTI-olje med nesten 9 dollar fatet, opp til 124 dollar. Prisstigningen kom etter at USAs utenriksminister Antony Blinken sa at amerikanerne og europeiske allierte var i samtaler om målrettede sanksjoner mot russisk olje, blant annet om muligheten for et importforbud mot russisk olje.

* Russiske styrker sliter med å vinne terreng, ifølge britisk etterretning. I en rapport heter det at Russlands soldater ser ut til å ha gjort «minimale framskritt på bakken» i løpet av helgen. Ukrainas regjering advarer imidlertid mot at russerne er i ferd med å omgruppere seg, i forberedelse på en storstilt offensiv mot Kyiv.

– Vi oppfatter at kampen om Kyiv er en nøkkelkamp de neste dagene, siterer nettavisen Ukrainska Pravda en rådgiver i det ukrainske innenriksdepartementet på.

* Russland jobber med å rekruttere syriske soldater som er drevne i urban krigføring, til å bidra i invasjonen av Ukraina, får Wall Street Journal opplyst. Opplysningene kommer fra fire amerikanske tjenestepersoner. Amerikanerne mener at Russland, som har deltatt militært i den syriske borgerkrigen på vegne av president Bashar al-Assad i flere år, de siste dagene har rekruttert soldater derfra.

Håpet er at deres ekspertise i urban krigføring kan gi dem en fordel mot de ukrainske regjeringsstyrkene, ifølge tjenestepersonene. Det er uklart hvor mange soldater som har blitt kontaktet, men enkelte er allerede i Russland og forbereder seg på å ta del i konflikten, opplyser en av avisas kilder.

* Mer enn 20.000 mennesker fra 52 forskjellige land har meldt seg til å kjempe mot Russland i Ukraina, ifølge den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba. Regjeringens plan er at de skal tjenestegjøre i en nyopprettet internasjonal legion. Kuleba sa ikke hvor mange av fremmedkrigerne som har ankommet Ukraina.

– Hele verden er på Ukrainas side, ikke bare med ord, men også med handlinger, sa han på ukrainsk fjernsyn søndag kveld.

* Ukraina har stanset eksporten av enkelte matvarer, kunngjorde regjeringen søndag. Eksporten av «kjøtt, rug, havre, bokhvete, sukker, hirse og salt» vil bli satt på pause, heter det i en uttalelse. Eksporten av hvete, mais, høns, egg og olje blir samtidig kun tillatt på tillatelse fra finansdepartementet, skriver CNN.

Årsaken er at dagligvarebutikker i hele landet er i ferd med å gå tomme for mat, fordi forsyningskjedene er under press fra den russiske invasjonen.

Mer om