Dette skjedde i Ukraina i natt

Dette er noen av hendelsene som fant sted i Ukraina natt til lørdag 5. mars.

Folk prøver å kommer seg med tog fra Lviv: (Foto: AP/NTB)
Folk prøver å kommer seg med tog fra Lviv: (Foto: AP/NTB) Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

* Den strategisk viktige havnebyen Mariupol sørøst i Ukraina er avsperret av russiske styrker, ifølge ordfører Vadym Boitsjenko. Byen ligger nær frontlinjen for krigen i Donbas, som har rast siden 2014, og etter Russlands invasjon av Ukraina 24. februar har russiske styrker nærmet seg fra Krim i sør.

Det har vært kontinuerlige angrep fra russisk artilleri, og byen har blitt meldt å være omringet og avskåret fra alle forsyninger. Etter flere dager med «hensynsløse» angrep, ber Boitsjenko om at det opprettes en humanitær korridor.

* Nettavisa Kyiv Independent melder om flere eksplosjoner i Kharkiv natt til lørdag. Avisa tvitret at det var hørt flere eksplosjoner, og at innbyggere ble bedt om å søke tilflukt like før klokka 3 lokal tid. Kharkiv er Ukrainas nest største by og hjem til 1,4 millioner innbyggere. Byen har vært utsatt for harde russiske angrep de siste dagene.

Ifølge Human Rights Watch har Russland ved tre anledninger brukt ulovlige klasebomber mot boligområder i byen. Kreml avviser dette.

* På morgenkvisten melder Kyiv Independent at flyalarmen går i Kyiv og Tsjernihiv, og at folk bes om å søke tilflukt.

* Leder Oleksij Danilov for Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd ber Russland danne humanitære korridorer slik at kvinner, barn og eldre får forlate områder med kamper. 840 barn har blitt såret til nå i krigen, ifølge Danilov. Den ukrainske regjeringen sa torsdag at 28 barn var drept.

* FNs sikkerhetsråd vil holde hastemøte mandag om den humanitære krisen som er utløst i Ukraina etter Russlands invasjon, opplyser diplomater til AFP.

* Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj skal tale til Senatet i en videosamtale lørdag morgen, melder nyhetsbyråene AP og AFP.

Kongressen vurderer å be om 10 milliarder dollar, tilsvarende knappe 90 milliarder kroner, til humanitærhjelp og sikkerhetsassistanse i Ukraina, og godkjennelsen kan komme allerede neste uke, skriver AP.

* Sent fredag kveld ble det kjent at en gruppe journalister fra britiske Sky News ble beskutt av det som angivelig var russiske styrker noen mil utenfor Kyiv mandag. Hendelsen ble filmet. Skytingen vedvarte selv etter at journalistene gjorde det klart at de var pressefolk.

Korrespondent Stuart Ramsay og en av kanalens fotografer ble truffet av kulene. Ramsay ble såret, mens kulene som traff fotografen, stanset i beskyttelsesutstyret. Ukrainske myndigheter har gitt russiske styrker skylda.

* Finland og USA er enige om å utvide forsvarssamarbeidet, sa Finlands president Sauli Niinistö etter et møte med USAs president Joe Biden i Det hvite hus fredag kveld.

I tillegg til situasjonen i Ukraina, ble også Finlands sikkerhet diskutert. Det har vært økt debatt rundt finsk Nato-medlemskap etter Russlands invasjon av Ukraina, men Niinistö understreket at det foreløpig kun er snakk om å forsterke samarbeidet.

* Samsung stanser forsendelser til Russland. Årsaken er den geopolitiske utviklingen, opplyser selskapet. Sørkoreanske Samsung er verdens største produsent av minnebrikker og den ledende aktøren på markedet for smarttelefoner i Russland.

Avgjørelsen kommer mens vestlige regjeringer, idrettsorganisasjoner og store selskaper isolerer Russland og innfører knallharde sanksjoner på grunn av invasjonen av nabolandet Ukraina.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer