Dette skjedde i Ukraina i natt: - Vi står overfor en terrorstat

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at Russlands angrep er «åpen terrorisme fra erfarne terrorister».

I en videotale i natt anklaget Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj russiske styrker for å ha hindret opprettelse av en humanitær korridor til den beleirede havnebyen Mariupol i går. Foto: Efrem Lukatsky/P Photo
I en videotale i natt anklaget Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj russiske styrker for å ha hindret opprettelse av en humanitær korridor til den beleirede havnebyen Mariupol i går. Foto: Efrem Lukatsky/P Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til fredag 11. mars:

  • Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier at Russlands angrep mot ukrainske byer er «åpen terrorisme fra erfarne terrorister». I en videotale i natt anklaget han russiske styrker for å ha hindret opprettelse av en humanitær korridor til den beleirede havnebyen Mariupol i går.
  • Satellittbilder viser at den om lag 64 kilometer lange russiske militærkolonnen som har stått stille nordvest for Kyiv siden begynnelsen av forrige uke, har begynt å bevege seg igjen.
  • Russiske kampfly har bombet et fysikk- og teknologiinstitutt der det drives atomforskning i den ukrainske byen Kharkiv, ifølge ukrainske myndigheter. Instituttet utvikler blant annet radioisotoper til medisinsk bruk. Instituttet ble angrepet også 6. mars.
  • FNs sikkerhetsråd skal i dag møtes på anmodning fra Russland. Landet vil diskutere påstander om at USA samarbeider med Ukraina for å utvikle biologiske våpen. USA har kalt anklagene absurde, mens Ukraina er svært bekymret og mener påstandene er tegn på at Russland forbereder en falskt flagg-operasjon.
  • EU vil styrke båndene og partnerskapet med Ukraina, men sier nei til Ukrainas ønske om hurtig medlemskap. Det er budskapet i en erklæring som ble offentliggjort ved 3-tiden i natt etter den første av det to dager lange EU-toppmøtet på Versailles-slottet i Frankrike.
  • Kongressen i USA har vedtatt en hjelpepakke på drøyt 125 milliarder kroner til Ukraina. Det er klart etter at Senatet i natt stemte for pakken på 14 milliarder dollar til humanitær og militær hjelp til Ukraina. Onsdag stemte Representantenes hus for pakken.
  • Kinas statsminister Li Keqiang sier at situasjonen i Ukraina er dyster, og tilbyr Beijings hjelp i å arbeide for fred. Han sier det er viktig å hindre det spente nivået fra å eskalere eller til og med komme ut av kontroll.
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer