Hva er forskjellen på Stortinget og regjeringen?

Dette skiller Stortinget og regjeringen

For å forstå forskjellen på Stortinget og regjeringen må man forstå begrepene maktfordeling og parlamentarisme.

Stortinget i Oslo onsdag kveld. 13. september avholdes stortingsvalget 2021.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Stortinget i Oslo onsdag kveld. 13. september avholdes stortingsvalget 2021.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stortinget består av 169 representanter, mens regjeringen har rundt 20 statsråder. Representantene på Stortinget kommer fra flere partier, mens det er kun noen få partier som samarbeider om å sitte i regjering.

Stortinget og regjeringen har ulike oppgaver. Regjeringen foreslår politikk, mens Stortinget vurderer forslagene og bestemmer om de skal vedtas eller ikke. Dette gjelder i arbeidet med både lover og statsbudsjettet.

Maktfordeling

Maktfordeling er et viktig demokratisk prinsipp som forhindrer at all makt i samfunnet samles på ett sted. I Norge fordeles makten på tre uavhengige institusjoner: den lovgivende myndighet hos en folkevalgt forsamling (Stortinget), den utøvende myndighet hos Kongen/regjeringen og den dømmende myndighet hos domstolene. Kort forklart er det Stortinget som vedtar lovene, regjeringen styrer landet etter lovene, og hvis noen er tiltalt for å ha brutt en lov, er det domstolene som avgjør om det faktisk er et lovbrudd og dømmer etter lovene.

Parlamentarisme

At en stat er parlamentarisk, betyr at regjeringen sitter så lenge flertallet i nasjonalforsamlingen tillater det. Det vil si at i Norge kontrollerer Stortinget regjeringen og regjeringen utgår fra Stortinget. I Norge må regjeringen svare til Stortinget med hva de gjør og hvorfor det gjøres. De må også svare på kritiske spørsmål fra opposisjonen på Stortinget. I Norge må regjeringen gå om et flertall på Stortinget stemmer for et mistillitsforslag mot regjeringen eller et enkelt regjeringsmedlem som kalles mistillitsvotum. Om en stiller kabinettsspørsmål betyr det at den må gå av dersom det er nederlag i en votering som den tidligere har truet med å gå av på dersom den taper den gitte voteringen. Ellers må regjeringen søke avskjed når partiet eller partiene den består av, taper i et valget for et annet regjeringsalternativ.

Oppsummert har regjeringen har ansvaret for å gjennomføre den politikken Stortinget har vedtatt. Stortinget kontrollerer at regjeringen gjør dette i tråd med hva Stortinget har bestemt.

Kilder: Store Norske leksikon, Stortinget

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer