Hvilket parti leder valget 2021?

Dette sier de siste meningsmålingene

Stortingsvalget nærmer seg med stormskritt og hvem som vinner vet vi ikke enda, men dette sier de siste meningsmålingene.

Stortingsvalget 2021: Det nærmer seg valg og meningsmålingene er stort sett enige. Foto: Berit Roald / NTB
Stortingsvalget 2021: Det nærmer seg valg og meningsmålingene er stort sett enige. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dette viser snittet av målingene før valget

Det har vært mye snakk om de siste meningsmålingene de siste ukene, noe som kan være forvirrende. Her finner du samlet sett hva de siste målingene antyder. Det er svært jevnt rundt sperregrensen for flere partier før valget, som gjør at de ulike målingene kan ha nokså store sprik i fordelingen av stortingsmandater. Dette viser snittet av målingene i september, ifølge beregninger nettstedet Pollofpolls har gjort.

Kilde: Pollofpolls.no
Kilde: Pollofpolls.no Vis mer
Kilde: Pollofpolls.no
Kilde: Pollofpolls.no Vis mer

Skal man tro de siste målingene går det mot regjeringsskifte på Stortinget. De borgerlige partiene er langt unna et flertall i Stortinget basert på snittet av målingene.

Snittet av målingene i september gir heller ikke et rent flertall til en regjering med Ap, Sp og SV. Det kreves 85 stortingsmandater for å ha flertall. De tre partiene har 81 mandater på snittet av målingene i september.

19 august: Opp mot selve valgdagen den 13. september blir det gjort en rekke meningsmålinger. I den siste målingen gjort for VG og Bergens Tidene av Respons Analyse viser at Senterpartiet stuper, og får sin laveste oppslutning på to og et halvt år. Sps fall gjør at Jonas Gahr Støre nå er avhengig av Rødt eller MDG for å få flertall. Den gjeldene målingen viser at Senterpartiet raser nedover til 11,3 prosent, noe som er 4,0 prosent fra målingen forrige uke, og for de øvrige partiene er oppslutningen slik:

* Høyre: 20,3 prosent (+1,4)

* Frp: 11,6 prosent (+0,2)

* SV: 9,5 prosent (+0,1)

* MDG: 5,8 prosent (+0,7)

* Venstre: 5,0 prosent (+1,0)

* Rødt: 4,7 prosent (+0,4)

* KrF: 4,2 prosent (+0,9)

Skjermdump: Respons Analyse for Bergens Tidende / VG 19. august 2021
Skjermdump: Respons Analyse for Bergens Tidende / VG 19. august 2021 Vis mer

Det de ulike målingene viser er at det stadig er små endringer, men at det alt i alt har ligget på det jevne den siste tiden. Den 15. august gjorde Kantar en måling for TV 2. Det skiller fire dager mellom VGs måling og TV 2s måling, og det viser at mye kan skje i et valg på kun fire dager. Den 15. august viste målingen Kantar gjorde for TV 2 en nedgang for Senterpartiet på -2,7 prosent, men per dags dato den 19. august har nedgangen økt til 4,0 prosent.

Skjermdump: Kantar for TV2 15. august 2021.
Skjermdump: Kantar for TV2 15. august 2021. Vis mer

Gjennomsnittet av nasjonale målinger som er gjort i august 2021 sammenlignet med valget i 2017 viser også kun små forskjeller fra de siste målingene gjort av VG, Bergens Tidene og TV 2 og de nasjonale målingene.

Skjermdump: Poll of polls. Gjennomsnitt av nasjonale målinger med spørsmål om stortingsvalg august 2021.
Skjermdump: Poll of polls. Gjennomsnitt av nasjonale målinger med spørsmål om stortingsvalg august 2021. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer