Vis mer

Dette partiet har du neppe hørt om: Vil erobre Norge med disse feministsakene

Vil kjempe mot «skjønnhetstyranniet».

(upublisert) Opprettet


I helgen fikk Norge et nytt politisk parti. Feministisk Initiativ (FI) har tidligere kun hatt lokallag i Bergen og Oslo, men dannet et nasjonalt parti da lokallagslederne møttes i helgen.

Nå sikter de seg inn mot stortingsvalget i 2017.

Medlemmene mener vi blir grundig likestillingslurt, og at det er på tide å gjøre noe med det. Nå må de samle 5000 underskrifter innen årsskiftet for å bli registrert i partiregisteret.

- Sammen skal vi lage en rosa revolusjon, sier talsperson for FI Bergen, Sunniva Schultze-Florey, til NTB.

I år stilte de lister til lokalvalgene i Oslo og Bergen, og fikk 0,4 og 0,5 prosents oppslutning. I tillegg havnet førstekandidatene i begge byene på topp-ti-listen for slengere, melder Bergens Tidende.

Partiet er nok nytt for de fleste. Derfor har SOL samlet noen av kampsakene:


 1. Bekjempe partnervold


  «Vi er langt fra det likestillingsutopia som Norge ofte tas til inntekt for. Likevel ser vi på langt nær nok tiltak rettet mot å bekjempe menns vold mot kvinner, sexisme, rasisme og diskriminering», skriver partiet på sine nettsider.

  De legger til at ved hvert fjerde drap i Norge i perioden 1991 til 2011 ble en kvinne drept av sin partner eller eks-partner. Ifølge den internasjonale kampanjen 16 dager har en av fem kvinner i Norge blitt utsatt for vold av en partner.


 2. Lik lønn for likt arbeid


  Feministene er ikke fornøyd med at kvinner ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) tjener 85 kroner for hver 100-lapp menn tjener, og mener dette må snus.


 3. Vil merke all retusjert reklame


  FOTO: Espen Bratlie / Samfoto / NTB scanpix

  - Samfunnets skjønnhetsidealer bidrar til at 70 prosent av jenter er misfornøyde med egen kropp. Dette gjør oss ufrie, sier Sunniva Schultze-Florey, talsperson for FI Bergen.

  Partiet vil bekjempe det de omtaler som skjønnhetstyranniet, og vil at all retusjert reklame skal merkes.

  - En strøm av bilder som viser perfekte, retusjerte og stort sett hvite kropper i byrommet gir ikke et signal om toleranse for mangfold. Vi vil arbeide for nulltoleranse for sexistisk, objektiviserende og diskriminerende reklame i byrommet, sier Schultze-Florey til SOL.


 4. 8 måneder permisjon på hver av foreldrene, og fjerne kontantstøtten


  Partiet vil fjerne fedrekvoten, slik den er i dag.

  De vil at mor fortsatt skal ha en fødselspermisjon, men at foreldrene deretter automatisk skal få åtte måneder permisjon hver. Hvis faren eller moren ikke tar ut sin del av permisjonen vil månedene deres forsvinne. Den ene forelderen skal ikke kunne overføre sin permisjon til den andre.

  I dag går 17 milliarder kroner i året til foreldrepenger. FI antar at omleggingen vil føre til at summen blir fem milliarder kroner høyere. For å finansiere noe av dette vil de fjerne kontantstøtten, som de mener er likestillingsfiendtlig.


 5. Kjempe mot at en av foreldrene kan gi den andre flyttenekt med barnet


  FOTO: NTB Scanpix

  Partiet er ravende uenig med likestillingsminister Solveig Horne, som vil gi en forelder rett til å nekte den andre å flytte med barna til en annen kant av landet.

  «85 prosent av dagens aleneforeldre er kvinner. Langt flere menn enn kvinner utøver vold mot sin partner. Vold mot mor eller far, er vold mot barnet. Ved å åpne for flyttenekt, gir Horne voldsutøver nok en mulighet til å fortsette volden. Det er et brudd på kvinners grunnleggende menneskerettigheter at eks-partnere kan bestemme hvor de skal bo og gir assosiasjoner til Iran», skriver partiet på sine nettsider.


 6. Vil at samfunnet skal være universelt utformet


  FOTO: Shutterstock / NTB Scanpix

  Partiet vil at samfunnet skal være universelt utformet, og at personer i rullestol skal kunne komme seg enkelt rundt. For å få til det mener de det bør opprettes en egen sjefsstilling for oppgaven og at man skal bevilge en milliard hvert år inntil dette målet er nådd.


 7. Mer penger til kunnskap om lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, queer-personer, interseksuelle og aseksuelles helse


  De mener man må bevilge mer penger til tolk, forskning på kjønnsvariasjoner og kunnskap om lesbiske, bifile, transpersoner, queer-personer, interseksuelle og a-seksuelle personers (LHBTQIA) helse. De mener også vi trenger øremerkede midler til helsestasjoner og helsesøstre.
Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.