Dette lurer «alle» på om DAB

DAB-adapter, DAB-antenne og test av DAB-radioer.

Dette lurer «alle» på om DAB
(upublisert) Opprettet
Onsdag 20. september slutter NRKs kanaler å fungere på FM-nettet for rundt 1,7 millioner beboere i Akershus, Oslo, Østfold og Vestfold. De kommersielle kanalene (P4, Radio Norge mfl.) blir borte 8. desember.

Slukkingen startet 8.februar da FM-senderne ble slått av i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, og fullføres med Troms og Finnmark 13. desember i år.

Men helt dødt blir det ikke på FM-nettet. Rundt 200 lokalradiostasjoner har anledning til å lage FM-sendinger frem til 2022.

DAB-kritikk: - En flopp


Ifølge kulturdepartementet vil DAB gi bedre kvalitet (null skurring) og flere kanaler. Men beslutningen om å satse på DAB har møtt kraftig kritikk.

IKT Norge kalte i 2015 DAB en flopp, og flere har pekt på at DAB allerede er en over 20 år gammel utdatert teknologi.

VG meldte i sommer at de store radiokanalene har mistet tusener av lyttere mens FM-slukkingen har pågått.

Dette lurer «alle­» på om DAB


Sol.no har gått gjennom hva nordmenn leter etter i jakten på mer informasjon om DAB. Vi har brukt funksjonen Google Autocomplete til å få et innblikk i hvilke ord folk har brukt mest. På den måten har vi kunnet titte inn i søkestrømmen til befolkningen.

Skjermdump: GoogleSkjermdump: Google

DAB radio


DAB, eller Digital Audio Broadcasting som er den fulle betegnelsen, er et digitalt kringkastingssystem og erstatter det analoge FM-nettet. For å motta DAB-signalene, trenger du en DAB-radio, eller en DAB-adapter (se under) til den gamle FM-radioen din.

Må man ha en DAB-radio eller DAB-adapter for å lytte til radio når FM-nettet slukkes?

Nei, radiosendinger finnes på flere digitale plattformer:

  • Man kan lytte til nettradio på pc, mobil og nettbrett. I tillegg finnes såkalte «internettradioer» - altså radioer som har tilgang til kanaler via nettet.

  • Mange får radiokanaler via kabel-tv-mottakeren.

  • Mange smart-tv-er har mulighet for å lytte til nettradio.


Dinside kjørte mellom Oslo og Bergen for å teste hva som fungerte best i bilen: DAB-radio eller nettradio via mobil tilkoblet bilstereoen.

DAB adapter


DAB-adapter kan være et rimelig alternativ. (Foto:Michael Sohn/AP)DAB-adapter kan være et rimelig alternativ. (Foto:Michael Sohn/AP)

Overgangen til DAB betyr ikke nødvendigvis at du må skrote den gamle FM-radioen din. Det finnes flere ulike adaptere som kan kan gjøre radioen fullt brukbar igjen. Adapterne kommer i forskjellige prisklasser og med noe ulike funksjoner.

Har bilen din en gammel FM-radio, kan DAB-adapter være den letteste og billigste løsningen for å høre på DAB-radio i bilen. Adapteren kobles til det det allerede eksisterende anlegget ved AUX-kabel eller lokalt i bilen og konverterer radiosignalene til FM.

Lyd og bilde, NAF og Dinside er blant de som har testet DAB-adapterne på markedet. Test.no har samlet resultatene fra flere tester.

DAB antenne


Her festes en DAB-antenne til frontruten på en bil. (Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix)Her festes en DAB-antenne til frontruten på en bil. (Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix)

Alle radioer må ha en antenne, det gjelder også DAB-radioer. En god antenne betyr bedre mottak av DAB-signaler. Dårlige signaler kan føre til hakking og dårlig lytteropplevelse.

Plassering og riktig tilkobling av radioantennen er avgjørende for et godt resultat. På grunn av måten DAB-signaler sendes ut, er det viktig at DAB-antennen er vertikal.

Til bil finnes det flere ulike antennetyper som kan motta DAB-signaler:

  • Takantenne/piskantenne.

  • Glassantenne til montering i frontruten.

  • Magnetfotantenne. Tilsvarende takantenne, men monteres ved hjelp av magnet i stedet for å bore hull i biltaket.


DAB radio test


Dinside har nylig publisert tester av DAB-radioer i tre prisklasser:

Lyd og Bilde testet i desember åtte DAB-radioer, og test.no har rangert DAB-radioer basert på flere tester.
Mer om