Vis mer

Dette lurer «alle» på om DAB

DAB-adapter, DAB-antenne og test av DAB-radioer.

(upublisert) Opprettet
Onsdag 20. september slutter NRKs kanaler å fungere på FM-nettet for rundt 1,7 millioner beboere i Akershus, Oslo, Østfold og Vestfold. De kommersielle kanalene (P4, Radio Norge mfl.) blir borte 8. desember.

Slukkingen startet 8.februar da FM-senderne ble slått av i Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, og fullføres med Troms og Finnmark 13. desember i år.

Men helt dødt blir det ikke på FM-nettet. Rundt 200 lokalradiostasjoner har anledning til å lage FM-sendinger frem til 2022.

DAB-kritikk: - En flopp


Ifølge kulturdepartementet vil DAB gi bedre kvalitet (null skurring) og flere kanaler. Men beslutningen om å satse på DAB har møtt kraftig kritikk.

IKT Norge kalte i 2015 DAB en flopp, og flere har pekt på at DAB allerede er en over 20 år gammel utdatert teknologi.

VG meldte i sommer at de store radiokanalene har mistet tusener av lyttere mens FM-slukkingen har pågått.

Dette lurer «alle­» på om DAB


Sol.no har gått gjennom hva nordmenn leter etter i jakten på mer informasjon om DAB. Vi har brukt funksjonen Google Autocomplete til å få et innblikk i hvilke ord folk har brukt mest. På den måten har vi kunnet titte inn i søkestrømmen til befolkningen.

Skjermdump: GoogleSkjermdump: Google

DAB radio


DAB, eller Digital Audio Broadcasting som er den fulle betegnelsen, er et digitalt kringkastingssystem og erstatter det analoge FM-nettet. For å motta DAB-signalene, trenger du en DAB-radio, eller en DAB-adapter (se under) til den gamle FM-radioen din.

Må man ha en DAB-radio eller DAB-adapter for å lytte til radio når FM-nettet slukkes?

Nei, radiosendinger finnes på flere digitale plattformer:

Dinside kjørte mellom Oslo og Bergen for å teste hva som fungerte best i bilen: DAB-radio eller nettradio via mobil tilkoblet bilstereoen.

DAB adapter


DAB-adapter kan være et rimelig alternativ. (Foto:Michael Sohn/AP)DAB-adapter kan være et rimelig alternativ. (Foto:Michael Sohn/AP)

Overgangen til DAB betyr ikke nødvendigvis at du må skrote den gamle FM-radioen din. Det finnes flere ulike adaptere som kan kan gjøre radioen fullt brukbar igjen. Adapterne kommer i forskjellige prisklasser og med noe ulike funksjoner.

Har bilen din en gammel FM-radio, kan DAB-adapter være den letteste og billigste løsningen for å høre på DAB-radio i bilen. Adapteren kobles til det det allerede eksisterende anlegget ved AUX-kabel eller lokalt i bilen og konverterer radiosignalene til FM.

Lyd og bilde, NAF og Dinside er blant de som har testet DAB-adapterne på markedet. Test.no har samlet resultatene fra flere tester.

DAB antenne


Her festes en DAB-antenne til frontruten på en bil. (Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix)Her festes en DAB-antenne til frontruten på en bil. (Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix)

Alle radioer må ha en antenne, det gjelder også DAB-radioer. En god antenne betyr bedre mottak av DAB-signaler. Dårlige signaler kan føre til hakking og dårlig lytteropplevelse.

Plassering og riktig tilkobling av radioantennen er avgjørende for et godt resultat. På grunn av måten DAB-signaler sendes ut, er det viktig at DAB-antennen er vertikal.

Til bil finnes det flere ulike antennetyper som kan motta DAB-signaler:

DAB radio test


Dinside har nylig publisert tester av DAB-radioer i tre prisklasser:

Lyd og Bilde testet i desember åtte DAB-radioer, og test.no har rangert DAB-radioer basert på flere tester.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.