Nyhetsbrev fra Sol

Dette kunne gått skikkelig til helvete

KOMMENTAR: Verden holdt pusten etter to raketter fra krigen i Ukraina slo ned i Polen. Det kunne gått ordentlig dårlig.

To raketter traff Polen denne uka, nærmere bestemt ved landsbyen Przewodow. To menn i 60-årene ble drept. Rakettene var sannsynligvis sendt fra Ukraina. Foto: Reuters / NTB
To raketter traff Polen denne uka, nærmere bestemt ved landsbyen Przewodow. To menn i 60-årene ble drept. Rakettene var sannsynligvis sendt fra Ukraina. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få dette nyhetsbrevet på e-post hver fredag!

Kjære Sol-leser! Denne uka ble det offentliggjort at Sol er en av nyhetstjenestene i Norge som har størst vekst. Nå er det 200.000 lesere som er innom oss hver dag, ifølge den offisielle målingen.

Veksten er størst blant ungdommer og unge voksne.

Sol er tjenesten som gir deg oversikten over nyhetsbildet, og som viser deg nyhetene som ligger åpent for alle, uten at du trenger å betale.

Dessuten er Sol en nyhetsfeed hvor det sitter skikkelige journalister og lager oppslagene. Den er ikke styrt av algoritmer eller roboter, men erfarne pressefolk. Våre journalister vet hvor viktig det er å være tidlig ute med det som skjer, og at vi bare skal dele faktasjekket og troverdige nyheter som leserne våre kan stole på. Det skiller oss fra alle andre nyhetsfeeder. Google News og Facebook kvalitetssjekker ikke innholdet i journalistikken i nærheten av nivået som leserne forventer av oss.

Takk for at du leser Sol! Vi blir stadig flere.

God helg fra sjefredaktør Andreas Heen Haaland-Carlsen

Fifa-president Gianni Infantino. Foto: NTB / AP
Fifa-president Gianni Infantino. Foto: NTB / AP Vis mer

Fotball-VM arrangeres på et slavemarked

Et av verdens viktigste mesterskap starter i Qatar til helga. Følelsene våre er blandet, for å si det pent. I Sol-redaksjonen har vi tatt en diskusjon rundt bordet på om vi skal dekke VM, og i så fall hvordan.

Fifas tildeling av fotball-VM var korrupt. Arbeidere som har kommet dit fra andre land, lever i et moderne slaveri. Amnesty mener rundt 15.000 fremmedarbeidere har dødd i Qatar de siste 12 åra. Mesteparten i byggeindustrien, og den største gruppen er fra India, Bangladesh og Nepal. Alle andre enn heterofile menn med feit lommebok blir diskriminert etter beste evne, og det gjøres en ekstra innsats for å hate skeive folk.

Absolutt alt er feil her.

Likevel er det et av verdens største sportsarrangementer. Idrettsutøverne har ikke gjort noe galt. Alle som drømmer om fotball og vil se heltene sine på matta, har heller ikke det.

Sol kommer til å publisere saker fra kampene, og vi kommer til å publisere kritikken mot Fifa og vertslandet. Vi kommer til å vise menneskene, lidelsen, propagandaen og korrupsjonen. Og fotballkampene.

I mine øyne er det helt umulig for en nyhetsredaksjon som Sol å la vær å publisere rapporter fra noe av det viktigste som skjer i verden de kommende ukene.

Oppdrettsnæringen bruker felles naturresurser. Derfor innføres det grunnrenteskatt. Bildet er fra anlegget til Flakstadvåg Laks på Senja. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Oppdrettsnæringen bruker felles naturresurser. Derfor innføres det grunnrenteskatt. Bildet er fra anlegget til Flakstadvåg Laks på Senja. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Når du tjener penger på felles naturressurser, så må du betale skatt av det

Det blir lakseskatt. Eller grunnrenteskatt, som det egentlig heter. Sjømatnæringen har protestert kraftig mot å innføre skatten, og i dag skulle det være et møte mellom de fem største aktørene og finansminister Vedum om saken. Bedriftene stilte ikke, men organisasjonene Sjømat Norge og Sjømatbedriftene traff ministeren.

– Vi kommer til å innføre grunnrenteskatt. Sånn blir det, sa en uvanlig krystallklar finansminister på pressekonferansen etter møtet.

Grunnrenteskatt er en skatt som kan brukes når noen henter gevinst fra felles naturressurser.

Sjømatprodusenten Lerøy varsler at de skal permittere over 300 ansatte, til tross for et overskudd på 784 millioner kroner før skatt. Det er lett å tolke det som et press for å få avlyst grunnrenteskatten som kommer neste år.

Dette bildet er tatt der en av de to rakettene traff denne uka. Polske etterforskere jobber på stedet. Foto: Polsk politi / AFP / NTB
Dette bildet er tatt der en av de to rakettene traff denne uka. Polske etterforskere jobber på stedet. Foto: Polsk politi / AFP / NTB Vis mer

Derfor havnet Russland nesten i krig med Nato denne uka

Hele verden holdt pusten da to raketter traff Polen denne uka. Rakettene stammet fra krigen mellom Russland og Ukraina. Vi vet ikke hvem avsenderen er, men Nato mener at de sannsynligvis er sendt fra Ukraina.

Hadde de vært russiske, så hadde det i prinsippet vært et angrep på hele Nato. Det kunne legitimert at Nato svarte militært.

Ukrainas president ønsker mer militær hjelp mot russerne. Det er derfor han først sa at dette var et russisk angrep. Seinere modererte han påstanden til et «jeg vet ikke».

Atle Antonsen. Foto: Mariam Butt / NTB
Atle Antonsen. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

Sånn, der var den karrieren knust

Komikeren Atle Antonsen avsluttet sitt liv som godslig moromann da det ble kjent at han har drevet med rasistisk æreskjelling i fylla. Offeret for oppførselen er norsk-somaliske Sumaya Jirde Ali (25) som blant annet er redaktør feminist-magasinet Fett. Hun har anmeldt Antonsen, og vi tipper at saken kommer til å bli etterforsket.

VG-kommentator Shazia Majid påpeker et generasjonsskifte og mener at denne typen oppførsel vil være nærmest utenkelig for unge menn. La oss håpe hun har rett.

Dette bildet er tatt med James Webb-teleskopet, og viser to galakser vi aldri har sett før. Foto: AFP PHOTO / NASA / NTB
Dette bildet er tatt med James Webb-teleskopet, og viser to galakser vi aldri har sett før. Foto: AFP PHOTO / NASA / NTB Vis mer

Vi kan se nye galakser

Mens alt dette foregår på vår blå planet, jobber James Webb ufortrødent videre. Webb er teleskopet Nasa sendte opp for å erstatte Hubble. Nå viser teleskopet oss galakser vi aldri har sett før.

Journalisten må pent vente med å få innsyn bak denne masken. Foto: NRK
Journalisten må pent vente med å få innsyn bak denne masken. Foto: NRK Vis mer

Ukas ikke-sak:

Ubrukelig, men morsom journalistikk fra Journalisten. Redaksjonen krevde innsyn i hvem NRK betaler for å være deltakere i Maskorama. Godt forsøk, men nei.

Illustrasjonsfoto: NTB
Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer

Få også med deg:

  • Samlivsbrudd etter ni år. Paret møttes i retten for å få avgjort hvem som eide elghodet på hytteveggen. Nei, vi tuller ikke. Se hva retten bestemte.
  • Ny krisemåling for Arbeiderpartiet i VG. Velgerne flykter til Høyre.
  • Oppvask i Arbeiderpartiet etter at de nektet å stille i Debatten på NRK. Der skulle de ha møtt folk som lever på offentlige ytelser i ei tid da prisene raser oppover.
  • Iran fortsetter å dømme folk til døden etter protestene i høst. 14.000 er arrestert etter aksjonene, og førstemann skal allerede være tatt av dage. Protestene mot det iranske regimet omtales som en «krig mot Gud», og dødsdommer skal skremme flere fra å protestere.
  • Tidenes mest tvilsomme comeback: Donald Trump stiller til gjenvalg i 2024.
  • Her er Norges beste julebrus, ifølge Nettavisen.