Dette kobler polititoppen til narkobaronen

Det hele startet i 1993.

(upublisert) Opprettet


Cappelen-saken blir omtalt som en av de største narkotikavirksomhetene vi har sett i Norge.

I august skal den opp i retten, samtidig som polititoppen Eirik Jensens sak. Jensen, som er tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, risikerer lovens strengeste straff.

Men hvordan havnet egentlig polititoppen sammen med narkobaronen? 1993


(FOTO: Junge Heiko / Poppe Cornelius / NTB)

Jensen har jobbet i Oslo politidistrikt siden 1977, hvor han blant annet ledet gjengprosjektet i Oslo. Ifølge Dagbladet skal han først ha blitt kjent med narkobaronen i 1993, da Jensen pågrep Cappelen i en mindre narkotikasak.

Dette ble starten på en langt forhold mellom politilederen og hasjsmugleren fra Bærum.

I godt over 20 år har altså den tidligere politimannen hatt kontakt med den nå hasjdømte Cappelen. All kontakt mellom de to skal, ifølge Jensen, ha vært klarert i politiledelsen og helt opp til påtalemyndigheten.

- Jeg kom i kontakt med ham i en sak han var involvert i. Etter det ble han en del av et informantnettverk, som vi begynte å bruke fra 90-tallet og utover, sier Jensen til Dagbladet.

SOL spesial er en historie i tre deler:
Del 1: Slik var Gjermund Cappelens karriere som narkobaron
Del 2: Dette kobler polititoppen til narkobaronen

2013: Cappelen blir tatt. 2014: Jensen blir tatt


(FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix)

19. desember 2013 blir Gjermund Cappelen pågrepet hjemme i Bærum, etter flere år med innførsel av hasj til Norge. Siden da har han sittet varetektsfengslet, i påvente av at rettssaken skal starte, skriver TV 2.

Cappelen har over flere år hentet narkotika fra Danmark, Spania og Nederland, og er nå tiltalt for å ha brakt 16,2 tonn hasj inn til Norge.

I overkant av to måneder etter Cappelen ble tatt, ble Jensen pågrepet på politihuset på Grønland i Oslo, mistenkt for grov korrupsjon. Han ble varetektsfengslet i fire uker. 

Mandag 8. februar 2016 ble det kjent at Spesialenheten for politisaker mener den tidligere polititoppen har medvirket til å smugle nesten 14 tonn hasj til Norge. Det ble da tatt ut tiltale mot ham.

Cappelen tyster på Jensen


(FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpix)

Det er ord mot ord i Cappelen-saken og Jensen-saken. Jensen har hele veien nektet all straffskyld, mens Gjermund Cappelen har lagt alle kortene på bordet og fortalt at han ledet hasjligaen.

Det er kun ett navn han har gitt til politiet, nemlig politimannen Eirik Jensen.

– Nå er det på tide å rydde opp, og derfor har jeg bestemt meg for å legge kortene på bordet. Både for min egen del og for den som var den avgjørende delen av virksomheten. Det var Eirik Jensen, sier Cappelen i et eksklusivt intervju med TV 2.

På spørsmål fra Aftenposten forklarte han hvorfor han valgte å tyste på Jensen:

- Fordi politiet møtte meg med en uvanlig konfrontasjon, sier Cappelen.

Cappelen har i avhøre hos politiet forklart at Jensen var en av grunnene til at han var i stand til å smugle så store mengder hasj over en årrekke. Ifølge politiet skal det dreie seg om så mye som 20 til 25 tonn i perioden 1993 til 2013, skriver NRK.

Oppbevarte penger i veggen


Jensen hevder han selv viste Spesialenheten hvor på småbruket pengene lå.  (FOTO: Terje Bringedal / VG / NTB scanpix)

I tiltalen heter det at Jensen hjalp Cappelen med innførsel av en særdeles stor mengde hasj til Norge. For dette skal den tidligere polititoppen ha mottatt penger og andre økonomiske fordeler.

– Det er et beløp på minst 2,1 millioner kroner, sier medforsvarer Arild Holden til NRK.

Ifølge tiltalen skal blant annet deler av dette beløpet ha vært brukt i oppussingen av badet til Jensen i 2005/2006. Her har Cappelen hevdet at det var han som organiserte og betalte for oppussingen av det nye badet.

Fra dag én har Jensen nektet for alle forholdene og hevdet sin uskyld.

Dagbladet skriver også at Spesialenheten skal ha gjort en økonomisk analyse av Jensen. De konkluderte med at han hadde hatt et høyere forbruk enn inntekten skulle tilsi.

Hjemme hos Jensen ble det funnet 34.000 kroner i en vegg. Oslo tingrett har i en tidligere kjennelse skrevet at Jensen har en troverdig forklaring på disse pengene.

- Jeg har ikke tatt i mot en krone fra ham. Jeg fikk tilbake et beløp jeg hadde lånt ham. Det gjorde jeg fordi han hadde planer om å gjøre noen stunt, og jeg fikk ham fra å gjøre det. Jeg viste også selv Spesialenheten hvor pengene lå, sier Jensen til avisa.

«Feriemodus over hele linja»


Miniutgaver av politiets egne beslagsbilder ble lagt frem i rettssalen under saken mot Gjermund Cappelen. (Foto: Tore Meek / NTB scanpix)

I et intervju med TV 2 forteller Cappelen at han hadde to kallenavn på Jensen. På telefonlisten var Jensen lagret som Braathen eller Mr. Good.

- Braathen SAFE, en safe person. Derfor brukte jeg det navnet, sier han til TV-kanalen.

I tiltalen kommer det fram at det ble sendt rundt 1500 SMS-er mellom Cappelen og Jensen. Hasjbaronen har fortalt i detalj om hvordan den tidligere polititoppen hjalp ham med å smugle narkotika inn i Norge. Påtalemyndighetene mener at Jensen sendte flere meldinger for å varsle Cappelen.

I tekstmeldingene står det blant annet: «Feriemodus over hele linja», «Kontoret er tynt bemannet» og «Kontroll her», skriver VG.

Spesialenheten mener det er en sammenheng mellom meldingene og hasjtransportene.

Informant vs. vasler


(FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)

I boka «På innsiden - historien om mitt politiliv» blir Cappelen omtalt som «Henrik». Her forteller Jensen at Cappelen skal ha vært hans informant gjennom store deler av politikarrieren.

«Han er et leksikon når det gjelder narkotikarelaterte forhold i Norge og i utlandet. Helt unik sammenlignet med andre informanter,» skriver Jensen i boka.

Cappelen, på sin side, hevder at Jensen siden 90-tallet har hjulpet ham og muliggjøre hasjtransporter.

«En brutal affære»


(FOTO: Ørn E. Borgen / Aleksander Andersen / Aftenposten)

Siden pågripelsen av hasjbakmannen i 2013, skal ikke Cappelen og Jensen ha hatt noe kontakt. På spørsmål fra NRK om han har noe han vil si til den tidligere polititoppen, sier Cappelen:
– Saken er en tragedie for alle involverte partner.

Jensen har fortalt til Dagbladet at han er forberedt på å fortelle alt, og at han ikke kommer til å spare på noe. Han advarer mot at hemmelige nasjonale prosjekter kan komme fram i lyset.

- Jeg har ikke ønsket å snakke om informanter eller metodene vi har brukt. Men nå må jeg tenke på meg selv. Det kommer til å bli tungt og komplisert, men jeg kommer til å måtte gjøre det for å forsvare meg, sier han.

Ifølge Aftenposten skal rettssaken starte 22. august, og er berammet til å vare i 16 uker. Til NRK har Cappelen fortalt at det kommer til å bli en brutal affære. 

– Det vil bli en veldig batalje mellom meg og Eirik Jensen. Han sier det ene, og jeg sier det andre. Da er det dommeren som skal avgjøre hva som er bevist og ikke bevist.

SOL spesial er en historie i tre deler:
Del 1: Slik var Gjermund Cappelens karriere som narkobaron
Del 2: Dette kobler polititoppen til narkobaronen

KILDER: Aftenposten | NRK | Dagbladet | VG | TV 2

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.