Dette kan bli New Zealands nye flagg

Folkeavstemning avsluttet fredag.

Dette kan bli New Zealands nye flagg
(upublisert) Opprettet


De første resultatene fra folkeavstemningen over New Zealands nye flagg er klare, og det er ett design som utmerker seg.

Et sort og blått flagg med en sølvbregne og stjerner, leder avstemningen, ifølge The Guardian. Men en annen versjon av det samme flagget, i fargene blått og rødt, puster det sorte og blå i nakken. Begge er tegnet av designeren Kyle Lockwood.

Ifølge utvelgelseskommiteen er det foreløpig for tett mellom de to til å si hvilket som kommer til å gå av med seieren.

(Se de fem forslagene innbyggerne kunne stemme over nederst i artikkelen).

- Representerer kolonitiden


Debatten om New Zealands flagg har rast i flere tiår. På grunn av kolonitiden med Storbritannia har de i dag et flagg med Union Jack-symbol. Siden New Zealand ble et uavhengig konstitusjonelt monarki i 1947 har flagget blitt diskutert.

Et annet argument som trekkes frem for å bytte flagg, er at det er svært likt Australias flagg. Det eneste som skiller de to flaggene er forskjellig stjerneformasjon og farge på stjernene.

- Union Jack representerer kolonitiden som tiden har gått fra, sa statsminister John Key i fjor, da han gikk inn for at folk skulle stemme over et nytt flagg, skriver NRK.

Ny avstemning i mars


Men flagget som går av med seieren blir ikke automatisk landets nye offisielle flagg. Mens avstemningen om hvilket flagg de likte best ble avsluttet 11. desember, skal de i mars neste år stemme over om de vil bytte ut det gamle flagget med det nye.

Dette er forslagene New Zealand har stemt over:

FOTO: NTB Scanpix

FOTO: NTB Scanpix

FOTO: NTB Scanpix

FOTO: NTB Scanpix

FOTO: NTB Scanpix

 

10. august offentliggjorde regjeringen i New Zealand en liste på 40 flaggforslag. Disse 40 ble deretter kuttet ned til fem. Til sammen kom det inn hele 10,292 forslag.

De 40 forslagene som ble offentliggjort 10. august 2015. FOTO: NTB Scanpix.


Legg til sol_no på SnapChat
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer