Dette kan bli konsekvensene for Norge og Europa hvis Trump blir president

- Kan få alvorlige konsekvenser for Norge, mener NATO-forsker.Donald Trump leder nå nominasjonskampen om å bli Republikanernes presidentkandidat, skriver TV 2. Han ble utropt til vinner i sju av Republikanernes nominasjoner på supertirsdag.

Fortsatt er det langt igjen til amerikanerne skal velge sin nye president i november, men flere har gitt uttrykk for bekymring rundt hvordan det kan påvirke Norge og Europa dersom Trump blir president i USA.

LES OGSÅ: Enkelt forklart: Dette er USA-valget

SOL samler seks hovedpunkter:


 1. - Kan få alvorlige konsekvenser for Norge sikkerhetspolitisk


  I etterkrigstiden har USAs utenrikspolitikk tradisjonelt sett hatt vekt på sikkerhetspolitiske allianser og kollektive ordninger, og en positiv holdning til frihandel. Norge har hatt et svært godt bilateralt forhold til USA. Men hvis Donald Trump blir president står dette forholdet potensielt i fare for å forvitre, skriver Nettavisen.

  USA- og NATO-forsker Svein Melby sier til avisen at Norge er veldig avhengig av NATO og FN, og at en forutsetning for at det fungerer er at USA er interessert i å implementere deler av sin utenrikspolitikk gjennom dem, i tillegg til å delta aktivt.


  I valgkampen har Trump derimot uttrykt at han ser på de kollektive ordningene mer som en utgiftspost enn en inntektspost for USAs interesser.

  - Det er alvorlig for et lite land som grenser til en annen stormakt som Russland, og som baserer seg på disse sikkerhetsgarantiene i NATO. Og det er viktig å ha et rimelig fungerende FN, som nærmest er en trosbekjennelse i norsk politikk, sier Melby til Nettavisen.


 2. - Trump kan bety slutten for NATO


  FOTO: Marvin Gentry / Reuters / NTB Scanpix

  Donald Trump har tidligere skrevet at det å trekke seg tilbake fra Europa ville spart USA for millioner av dollar hvert år, skriver Washington Post. «Kostnadene ved å ha NATO-tropper i Europa er enorme. Dette er helt åpenbart penger som kan brukes bedre», meldte Trump. I et intervju med journalist Chuck Todd på NBC News i august stiller Trump spørsmål om hvorfor «USA må lede an i alt».

  Trump vil ha slutt på at USA tar på seg en rolle som verdenspoliti.

  - Med Trump som president vil vi kunne få et USA som ikke lenger ser seg like tjent med å opprettholde sikkerhetspolitiske allianser som i dag, og som konsentrerer seg mer om seg selv. Skjer det, vil det bare være et tidsspørsmål før for eksempel Nato vil slutte å eksistere, sier Svein Melby, USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier, til Dagbladet. Han legger til at det er USAs rolle som gjør at det er livskraft i Nato.


 3. Kan skape usikkerhet i verdensøkonomien


  Professor ved BI og FaFo-forsker Gudmund Hernes, sier til E24 at han er bekymret for effekten Donald Trump kan ha på verdensøkonomien, om han blir president.

  - Han vil definitivt skape ustabilitet, hvis han holder det han lover: Nærmest en handelskrig med Kina, deportasjon av 11 millioner mexicanere, to ganger Norges befolkning, fra USA, og at Mexico skal tvinges til å reise en mur som kan stanse strømmen av latinamerikanere til USA, som Mexico skal betale, sier Hernes.

  Flere eksperter E24 har snakket med sier at de tror Trumps politikk kan føre til usikkerhet i amerikansk økonomi. Avtroppende sjeføkonom Steinar Juel i Nordea understreker at dersom det er urolige tider i USA vil det spre seg til resten av verden.


 4. USAs forhold til Russland kan bedres


  FOTO: NTB Scanpix

  Trump har i lengre tid snakket om Russlands president, Vladimir Putin, som en mann han vil komme godt overens med. I desember ble forholdet mellom Putin og Trump omtalt som en «bromance», et usedvanlig nært og sterkt forhold mellom to menn, som er på grensen mellom brorskap og romanse, skriver Dagbladet.

  Synet Trump har på Putin har rystet det republikanske etablissementet, hvor de er vant med konkurranse om hvem som kan snakke mest nedsettende om Putin.


 5. Trump kan overlate til Russland å bekjempe IS i Syria


  USA og Russland er svært uenige om den riktige måten å gå frem på, for å skape fred og stabilitet i Syria. Da Russland gikk inn militært i Syria ble situasjonen enda mer tilspisset.

  I et intervju med CNN i september sa Trump at han mente Russland og Syrias president Bashar al-Assad burde ta seg av IS.

  - Hvorfor skal vi krige mot IS, samtidig som vi er imot Assad? La dem krige, sa Trump, og fortsatte med å si at de burde la Russland krige mot IS i Syria, så kan USA føre krig mot dem i Irak.

  Den republikanske nestoren John McCain reagerte sterkt i et intervju med CNN.

  - Vil vi slakte folk i Syria som kjemper for frihet? Vil vi fortsette med tønnebombing, som er en av grunnene til at 240.000 syrere er myrdet? Vil vi at flommen av flyktninger skal fortsette?, sa han.

  LES OGSÅ: Derfor er skålen mellom Obama og Putin så anstrengt


 6. Trump vil nekte muslimer innreise til USA


  I en uttalelse Trump sendte ut til mediene i desember skrev han at meningsmålinger viser et «hat» mot amerikanere som kan føre til flere angrep. Derfor mener han at USA bør innføre innreisenekt fram til Kongressen kan sette i verk noen tiltak, skriver VG.

  – Uten å se på de forskjellige meningsmålingene er det tydelig for alle at hatet er utenfor fatteevne, meldte Trump.

  Les også: SOL samler siste nytt om presidentvalget i USALegg til sol_no på SnapChat