Dette husker vi best fra valgkvelden

MDG og Arbeiderpartiet gjør et brakvalg, det snakkes om vannmeloner og en hund inntar talerstolen.


1. Hund på talerstolen til Miljøpartiet De Grønne


FOTO: Skjermdump NRK

Hunden kom ikke med noen klare politiske oppfordringer, men ville antagelig sette fokus på dyrs rettigheter.

2. Bergen Høyres hunderepresentant inviterer MDGs hunderepresentant til samtaler.


https://twitter.com/HWarloe/status/643483203521642496

3. Resultatet fra forhåndsstemmene blir kjent. Miljøpartiet De Grønne jubler over 5,2% av stemmene.


https://twitter.com/Partiet/status/643509961276977152
Og de fortsetter jubelen utover kvelden og natten. Senere, natt til tirsdag, ligger det an til at Miljøpartiet De Grønne får 4,2 prosent av stemmene og 243 kommunestyrerepresentanter fra årsskiftet. Det er 225 flere enn de har i dag. Partiets stortingsrepresentant Rasmus Hansson var tydelig på at MDG kan samarbeide med partier både på høyresiden og på venstresiden, utfra hvor de får størst gjennomslag for miljøpolitikken.

4. Høyre vil likevel ringe MDG


Oslo ordfører Fabian Stang mener det er unaturlig at han fortsetter i jobben som ordfører. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Oslos ordfører Fabian Stang (H) har tidligere sagt at MDG er som en vannmelon, grønne utenpå og røde inni, og har gitt uttrykk for at det ikke er aktuelt å forhandle med dem. Men like etter at forhåndsstemmene var talt opp sier han at han likevel oppfordrer byrådsleder Stian Berger Røsland (H) til å ta en telefon til Miljøpartiet De Grønne. Selv sier han at han tror han er ferdig som ordfører.

Les mer: Fabian Stang tror han kan være ferdig som ordfører.
Les mer: Her finner du valgresultatet i ditt fylke og din kommune

5. Også Arbeiderpartiet gjør et brakvalg


Byrådslederkandidat i Oslo, Raymond Johansen, kan sammen med Arbeiderpartiet sentralt glede seg over det et godt Ap-valg. FOTO: NTB Scanpix

Når snaut 500.000 stemmer er talt opp ligger Arbeiderpartiet an til å gjøre sitt beste lokalvalg siden 1987. Natt til tirsdag ser det ut til at Ap får 33 prosent av stemmene på landsbasis.
Bergen og Tromsø går fra å være blå byer til å bli røde. I Oslo gjorde de også et svært godt valg, men natt til tirsdag var kampen om hovedstaden fremdeles ikke helt avgjort.

Les mer: Bergens Tidende følger valget minutt for minutt
Les mer: Alt tyder på rødgrønn valgseier i Tromsø

6. Rødt kan gjøre sitt beste valg noensinne i Norge


Rødt går mot tidenes knallvalg i Tromsø, mye takket være førstekandidat Jens Ingvald Olsen (t.v.). Her avbildet sammen med førstekandidat Ingrid Marie Kielland fra samarbeidspartiet SV, på Rødts valgvake i Tromsø. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

I Tromsø kan Rødt komme til å gjøre sitt aller beste valg noensinne på noe sted i Norge.Forhåndsstemmene ga en oppslutning på 17,7 prosent, noe som er 1,2 prosent over partiets beste kommuneresultat noen gang.

Les mer: Brakvalg for Rødt i Tromsø

7. Regjeringspartiene og Venstre går tilbake


Statsminister Erna Solberg (H) la ikke skjul på at valgresultatet var nedslående. Frp går mindre tilbake enn Høyre, men gjør antagelig sitt dårligste valg på 20 år.

Venstre går også tilbake fra forrige kommunevalg, men partileder Trine Skei Grande er fornøyd.
– Vi har gjort det tredje beste kommunevalget i Venstres nyere historie, sier Grande til NTB.
For fire år siden gjorde KrF et historisk dårlig valg med 5,6 prosent. Sent mandag kveld så partiet ut til å gjøre et bedre valg enn den gang, men mange i KrF hadde håpet på mer.
– Det er lov å kjenne på en liten skuffelse ut fra den valgkampen og den innsatsen vi har hatt, sier KrF-leder Knut Arild Hareide fra talerstolen.8. Vedum: - Tegn på feilslått kommunepolitikk


FOTO: Skjermdump NRK

Trygve Slagsvold Vedum sier at det foreløpige resultatet viser at regjeringens politikk i kommunene har slått feil.


– Dette ser svært bra ut. Folk ønsker ikke det enorme sentraliseringsprosjektet til regjeringen, sier han i talen til partiets valgvake.9. NRK publiserte valgresultat før sperrefristenMens valglokalene fortsatt var åpne viste NRK en prognose for Arbeiderpartiets resultat basert på forhåndsstemmene.
- Reglene er klare, det er ikke lov å bryte sperrefristen. Vi kan ikke gjøre annet enn å beklage den pinlige feilen, sier magasin- og debattredaktør Kyrre Nakkim til Nettavisen.
Dagbladet publiserte valgdagsmålingen mellom 33 og 57 sekunder for tidlig på valgdagen i 2009. De ble ilagt bot.

LES OGSÅ: SOL samler alt om valget