Covid-19

Dette har legene lært om coronapasientene

Idet første smittebølge ebber ut, kan legene på Ahus fortelle om viktige framskritt i behandlingen av coronapasienter som blir alvorlig syke.

Akershus sykehus (Ahus) har hatt nærmere 260 coronapasienter innlagt siden viruset nådde Norge i vinter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Akershus sykehus (Ahus) har hatt nærmere 260 coronapasienter innlagt siden viruset nådde Norge i vinter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det som har skjedd i løpet av pandemien, er at det er blitt større forståelse og aksept for at det er kontrollerte studier som bringer oss videre, sier overlege Jan Erik Berdal.

Han er sjef for infeksjonsavdelingen ved Akershus universitetssykehus (Ahus), storsykehuset der nærmere 260 pasienter har vært innlagt med covid-19 siden coronaviruset nådde Norge.

I helgen var det bare to coronapasienter igjen på Ahus. Nasjonalt var antall innlagte nede i ni. Den første smittebølgen har passert.

Underveis har legene prøvd ut det ene medikamentet etter det andre. På den måten har de lært mye om covid-19 kan behandles. Men de har også fått erfare at upubliserte studier og enkeltstudier ikke alltid er til å stole på.

– Vi er blitt mye mer skeptiske, sier Berdal til NTB.

Ute av dansen

Hydroksyklorokin, som egentlig er en malariamedisin, har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og er blitt omfavnet av både USAs president Donald Trump og Brasils president Jair Bolsonaro. Og i begynnelsen av mars hadde legene på Ahus lav terskel for å ta dette i bruk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer