Dette har ikke skjedd på 200 år: - Kan lede til mer konflikt

Riksdagen har godkjent svensk Nato-medlemskap, noe som vil innebære slutten på drøyt 200 år som nøytralt og alliansefritt land.

Et klart flertall i den svenske Riksdagen stemte onsdag for regjeringens forslag om Nato-medlemskap. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
Et klart flertall i den svenske Riksdagen stemte onsdag for regjeringens forslag om Nato-medlemskap. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

269 representanter stemte for regjeringens forslag, mens 37 representanter fra Miljöpartiet og Vänsterpartiet stemte imot. 43 representanter var ikke til stede.

Etter avstemningen brøt Riksdagen ut i applaus, selv om Nato-medlemskapet ennå ikke er sikret.

– Et historisk øyeblikk og en av de viktigste sikkerhetspolitiske beslutningene i landets historie, sa utenriksminister Tobias Billström fra høyrepartiet Moderaterna etter avstemningen.

På pinebenken

Samtlige 30 medlemsland i Nato må imidlertid si ja til den svenske søknaden, noe Tyrkia og Ungarn foreløpig ikke har gjort.

Ungarns nasjonalforsamling ventes å stemme over den finske Nato-søknaden mandag, men holder inntil videre Sverige på pinebenken.

Talmannen i den svenske Riksdagen, Andreas Norlén, kunne heve klubben etter at et flertall av de folkevalgte onsdag stemte for svensk Nato-medlemskap. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB
Talmannen i den svenske Riksdagen, Andreas Norlén, kunne heve klubben etter at et flertall av de folkevalgte onsdag stemte for svensk Nato-medlemskap. Foto: Anders Wiklund/TT / NTB Vis mer

– Jeg forventer en forklaring fra ungarsk side, sier Billström.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vendte også nylig tommelen opp for finsk Nato-medlemskap og sa at den tyrkiske nasjonalforsamlingen trolig vil si ja innen valget 14. mai.

Når Sverige eventuelt vil få et tyrkisk ja, er høyst uklart.

Optimistisk Billström

Billström var likevel svært optimistisk under onsdagens debatt i Riksdagen og sa at han er overbevist om Ungarn og Tyrkia vil gi sin tilslutning innen Natos toppmøte i Vilnius 11. og 12. juli.

– Det er selvsagt at vi kan bli medlemmer innen Vilnius, sa han.

Tidligere forsvarsminister Peter Hultqvist fra Socialdemokraterna advarte på sin side Billström mot slik skråsikkerhet.

– Man bør ikke ta ting på forskudd, men vi får håpe at det er klart innen Vilnius, sa han.

Advarer mot høy pris

Vänsterpartiets utenrikspolitiske talsperson Håkan Svenneling frykter at prisen for svensk Nato-medlemskap vil bli høy.

– Det er problematisk å inngå en militær allianse med land som ikke er demokratiske og der vi stadig ser at demokratiet krymper, sa han med henvisning til Tyrkia og Ungarn.

– De forsøker nå å utnytte vår søknad for å stilne vår røst for demokrati og menneskerettigheter, sa Svenneling.

Den russiske professoren Andrei Karneev faller om under en direktesending på russisk TV. Video: Russia 1, Fotanka. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Vänsterpartiet frykter også at krigsfaren vil øke dersom Sverige går inn i Nato.

– Et svensk Nato-medlemskap øker risikoen for at vi blir trukket inn i krig og konflikter som vi selv ikke har valgt. Sveriges utenriks- og sikkerhetspolitikk skal avgjøres i Sverige, ikke i Natos hovedkvarter i Brussel, ikke av USAs president i Washington eller Tyrkias president i Ankara, sa Svenneling.

Atomvåpenskepsis

Vänsterpartiet og Miljöpartiet er også kritiske til at Sverige ved et medlemskap vil bli omfattet av Natos atomvåpenparaply. Dette vil bidra til opprustning og utsette Sverige for fare dersom Russland mistenker at det er utplassert atomvåpen på svensk jord, mener de.

– Atomvåpenalliansen Nato er bygd på bruk av atomvåpen som avskrekking. Miljöpartiet tror ikke på denne doktrinen, men tror tvert imot at den kan lede til mer konflikt, sa partiets riksdagsrepresentant Jacob Risberg onsdag.

– Regjeringen har gått vekk fra holdningen om at atomvåpen gjør oss mer usikre, mener han.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer