Skattelistene 2021

Dette får du ikke vite i skattelistene

Skattelistene er ingen fasit på økonomien til Kari og Ola Nordmann. Her er alle detaljene du ikke får vite noe om i skattelistene.

Inngangen til Skatteetaten ved Helsfyr i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB
Inngangen til Skatteetaten ved Helsfyr i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 8. november offentliggjøres skattelistene for 2020. Da kan man søke seg fram for å finne ut hvordan det står til med økonomien til naboen, sjefen eller kollegaene.

Men det er flere ting som gjør at listene ikke viser hele sannheten.

Mange kan ha store verdier som for eksempel, man kan eie en dyr bolig, uten at det blir oppført med formue i skattelisten.

Boligen verdsettes bare til en fjerdedel av antatt markedsverdi når skatteetaten skal beregne formuen. Eventuell gjeld blir trukket fra i beregningen. Et hus verdt 2 millioner kan bli oppført som «bare» 500.000 i formue.

Reell formue kan være høyere

Inntekten som listes opp er det folk tjener minus en rekke fradrag. Det kan for eksempel være renteutgifter på et lån. Mange tjener derfor mer enn det som kommer fram på skattelistene.

I tillegg blir gjelden trukket fra formuen som står listet opp. Har man penger i formue, men en høy gjeld, kan formuen blir nullet ut. Reell formue kan være langt høyere enn det som står i skattemeldingen.

Om det er noen som står oppført med null i inntekt indikerer at de har organisert økonomien på andre måter. Det kan være gjennom aksjeselskaper. Flere av de rikeste i landet gjør gjerne dette.