Vis mer

Dette får du ikke lov til å hete i Norge

Man kan ikke velge helt fritt!

(upublisert) Opprettet
Norge er ganske liberale når det kommer til godkjenning av navn. I hvert fall hvis man sammenligner med land som Portugal og Saudi-Arabia, der henholdsvis Tom og Linda er ulovlige.

Vi har tidligere skrevet om 9 navn som er ulovlige over hele verden, men i denne artikkelen sirkler vi oss kun inn på Norge.

Det finnes nemlig noen regler i Norge som ganske så interessante å se nærmere på, for du kan rett og slett ikke kalle barnet ditt for hva som helst.

Her er 4 navnregler som kan sette en stopper for mange: 

1. Gutte- og jentenavn som er for like


Mange navn blir ikke godkjent fordi det minner for mye om et annet navn som brukes til det motsatte kjønn. Navneforsker Ivar Utne forteller til Klikk.no at navnet Jorand ble avvist av Folkeregisteret i Norge fordi det brøt med reglene for navngiving.

– Jorand ble avvist for gutt. Det var for likt jentenavnet Joran, som er en dialektform for Jorunn.

Det er altså ikke lov med guttenavn som er for like jentenavn, eller omvendt.

Men hva med Kim, Andrea, Eli og Iben som brukes av begge kjønn? Regelen har noen unntak - blant annet kan navn som er like for begge kjønn innvilges på grunnlag av opphav eller tradisjon.

2. Navn som kan bli til "vesentlig ulempe"


Lyst til å hete Fy Fasan? Glem det! Nevnte Ivar Utne kunne også fortelle at banneord og stygge ord som regel ikke blir godkjent.

Foruten Fy Fasan nevner han også at Dritten og Kukken, som faktisk er et vanlig navn i Finland og på Grønland, trolig ikke ville blitt godkjent. Det vil heller ikke Musa.

Det samme gjelder navn som minner om sykdommer eller medisiner som for eksempel Morfina.

3. Et fornavn kan ikke ha vært i bruk som etternavn


"Som fornavn kan det ikke velges et navn som er registrert i Det sentrale folkeregister som et navn som er eller har vært i bruk som etternavn eller mellomnavn", står det skrevet i navneloven.

Så ønsker du å hete Fjell, Johansen, Olsen eller Hansen til fornavn vil du trolig få avslag. Men det finnes noen unntak. Igjen siterer vi navneloven:

"Navnet kan likevel tas som fornavn dersom det har opphav eller tradisjon som fornavn i Norge eller i utlandet eller har tradisjon i en kultur som ikke skiller mellom fornavn og etternavn".

Linn var faktisk ikke lov som jentenavn før i 1982 fordi det opprinnelig ble sett på som et etternavn.

4. Du kan ikke velge fritt - 200.000 norske etternavn er beskyttet


Skatteetatens nettsider kan man lese at et etternavn regnes som beskyttet dersom 200 eller færre personer i Norge heter det. Ønsker du et etternavn som er beskyttet? Det er dessverre en ganske stor jobb.

Det er faktisk slik at du må spørre og skaffe skriftlig godkjenning fra alle som allerede har det beskyttede navnet.

I 2011 regnet Statistisk sentralbyrå seg frem til at 200.000 etternavn var beskyttet i Norge, skriver Bergens Tidene.

Ifølge regionsavisen var blant annet etternavnene Garborg, Martell og Gibson på listen over de som fikk "nei" i 2010.

Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.