Dette fant WHOs eksperter ut i Wuhan. Slår tilbake mot «ekstremt usannsynlig» hypotese

Ekspertene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) har ikke funnet opphavet til viruset i Wuhan. Men de sier det er «ekstremt usannsynlig» at det oppsto i en lab.

I slutten av forrige måned besøkte WHO-ekspertene det mye omtalte sjømatmarkedet i Wuhan, hvor det antas at koronaviruset først dukket opp. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB
I slutten av forrige måned besøkte WHO-ekspertene det mye omtalte sjømatmarkedet i Wuhan, hvor det antas at koronaviruset først dukket opp. Foto: Ng Han Guan / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Hypotesen om at det var en hendelse på et laboratorium er en ekstremt usannsynlig forklaring på hvordan viruset fant veien til befolkningen, sier danske Peter Ben Embarek, som leder WHOs ekspertgruppe i Wuhan i Kina.

– Dette er derfor ikke en hypotese vi vil anbefale videre studier av, sa han da de tirsdag presenterte sine foreløpige undersøkelser på en pressekonferanse i Wuhan.

WHOs ekspertgruppe har gjort seg ferdig med sine undersøkelser i Kina. De har tilbrakt de siste fire ukene der i et forsøk på å finne koronavirusets opphav.

De har blant annet besøkt sjømatmarkedet som tidlig ble utpekt som stedet der utbruddet begynte. De har også vært på laboratoriet som det har blitt hevdet kan ha vært arnestedet. Gruppen har i tillegg gjennomført en mengde intervjuer.

Ikke funnet kilden

Ekspertgruppens leder Embarek sier at de ikke har klart å spore opp den nøyaktige kilden til viruset.

De har imidlertid funnet beviser for flere utbrudd i cirka samme periode som utbruddet i sjømatmarkedet i Wuhan. Det kan dermed ikke utelukkes at det var andre utbrudd av covid-19 i andre kinesiske regioner før Wuhan, ifølge ekspertene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer