- Dette er viktig om du blir bitt

I juni fikk Giftinformasjonen hele 137 henvendelser om hoggorm. Det er rekordmye og mer enn dobbelt så mye som i samme måned i fjor.

Hoggorm (vipera berus) er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utrydningstruet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Hoggorm (vipera berus) er en av tre ormer i norsk fauna og den eneste giftige slangen. Hoggormen er fredet i Norge, men ikke utrydningstruet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er det høyeste vi har hatt i juni noensinne, sier seniorrådgiver Anita von Krogh i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB. Tallet for juni i fjor var 65.

Juni måned bød på en rekke varmerekorder, og flere steder i landet var det langt varmere enn det vanligvis er i årets første sommermåned. Giftinformasjonens juni-tall er på høyde med toppmåneden juli 2018, som mange kanskje husker som sommeren med «ekstremvarmen».

– Alle henvendelsene har nok med været å gjøre, noe vi erfarer år etter år. Når det er godt vær, så koser både mennesker og hoggorm seg ute – og da møtes de, sier von Krogh.

I løpet av de tre første ukene i juli kom det inn 73 henvendelser, sammenlignet med fjorårets 117 i løpet av hele måneden. Men så har jo været i år har vært langt dårligere i juli i store deler i landet, og Giftinformasjonen venter ikke et like høyt juli-tall i år.

Under halvparten henvises til lege

Seniorrådgiver von Krogh forklarer at ikke nødvendigvis alle henvendelsene som kommer inn, representerer et tilfelle av hoggormbitt.

– I noen tilfeller er det ofte folk som er redde for at de er blitt bitt, på grunn av merker på leggen eller skrammer som de mistenker kan være hoggormbitt, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer