Hva er Taliban?

Dette er Taliban

De fleste har hørt om den islamistiske fundamentalistiske bevegelsen Taliban, men hva gjør de og hvem står bak?

Talibans talsmann Zabihullah Mujahid (i midten) på deres første pressekonferanse etter erobringen av Kabul i Afghanistan. Her lovet de blant annet å respektere kvinners rettigheter. Foto: Hoshang Hashimi / AFP via NTB
Talibans talsmann Zabihullah Mujahid (i midten) på deres første pressekonferanse etter erobringen av Kabul i Afghanistan. Her lovet de blant annet å respektere kvinners rettigheter. Foto: Hoshang Hashimi / AFP via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den islamske fundamentalistiske bevegelsen Taliban dukket opp i begynnelsen av 1990-tallet mer spesifikt i 1994, som en reaksjon på borgerkrigen som hadde herjet i landet siden 1992. Målet deres var å gjenopprette lov og orden og innføre et styre som var basert på islam.
Taliban kan oversettes med «de som studerer boken». De legger vekt på ekstrem enkelthet og mannens familieforpliktelser. Menn har ikke lov til å barbere seg og må la skjegg et gro. Kvinner må tildekke seg helt og bære burka - som også skjuler øynene. De får ikke jobbe utenfor hjemmet, og jenter fra 10 år har forbud mot å gå på skole. Sport, musikk, drama, TV og film, er forbudt.


Det antas at Taliban vokste frem gjennom religiøse studiegrupper nord i Pakistan. Hvor studiegruppene i hovedsak var finansiert av Saudi-Arabia og har utviklet en streng praktisering av sunni-islam som ikke inkluderer moderne islamske tanker.

Talibans fremmarsj

I årene 1994/95 vokste Taliban kraftig, og tok kontroll over store deler av Afghanistan. I 1996 erobret de også hovedstaden Kabul og erklærte Afghanistan som et «islamsk emirat». Mulla Mohammad Omar som på den tiden ledet bevegelsen ønsket å følge en bokstavelig tolkning av sharialovene.
På det meste kontrollerte Taliban rundt 90 prosent av Afghanistans territorium, men regimet ble kun anerkjent av tre stater, Pakistan, De forente arabiske emirater og og Saudi-Arabia.

TALIBANS KRIGERE: Talibanske krigere står vakt før talsmannen Zabihullah Mujahid skal holde deres første pressekonferanse. Foto: Photo by Bashir Darwish/UPI/Shutterstock via NTB
TALIBANS KRIGERE: Talibanske krigere står vakt før talsmannen Zabihullah Mujahid skal holde deres første pressekonferanse. Foto: Photo by Bashir Darwish/UPI/Shutterstock via NTB Vis mer

Etter terrorangrepet i USA den 11. september 2001 utropte Washington Taliban-regimet som en samarbeidspartner med Osama bin Laden og al-Qaida, og dersom Taliban ikke utleverte bin Laden ville USA gå til militær aksjon. Dette ble ikke imøtekommet og den 7. oktober 2001 gikk USA til angrep med støtte fra blant annet Storbritannia og afghanske Taliban-motstandere, den såkalte Nordalliansen.

Den 13.november falt Kabul etter at Taliban flyktet uten kamp. Taliban-styret viste seg å ha mindre støtte i befolkningen enn ventet. Den hardeste motstanden kom ikke fra afghanere selv, men fra pakistanere, usbekere og arabere som kjempet for Taliban. Den 7. desember ga Taliban opp Kandahar, men mulla Omar kom seg unna.

Taliban frem til nå

Etter 2001 klarte det som var gjenværende av Taliban-militsen å reorganisere seg på fristeder i grensetraktene mellom Afghanistan og Pakistan. Militsen tok igjen opp kampen mot det nye regimet i Kabul, som ble støttet av USA og den NATO-ledede militære styrken International Security Assistance Force (ISAF). Taliban-opprøret skjøt fart igjen i 2006, og har undergravd forsøkene på å opprette fred og sikkerhet i Afghanistan.

I slutten av juli 2015 offentliggjorde Taliban at organisasjonens grunnlegger og leder, mulla Omar, var død. I etterkant fulgte en omstridt utnevnelse av mulla Akhtar Mohammad Mansour til ny leder. Mansour ble drept i et amerikansk droneangrep i Pakistan i 2016, og Haibatullah Akhundzada ble utnevnt som etterfølger. Han har arbeidet for å samle og bygge opp organisasjonen frem mot de internasjonale styrkenes tilbaketrekning fra Afghanistan.

LEDER: Haibatullah Akhundzada, mannen som er en sentral leder i Taliban. Foto: Afghan Taliban / AFP via NTB
LEDER: Haibatullah Akhundzada, mannen som er en sentral leder i Taliban. Foto: Afghan Taliban / AFP via NTB Vis mer

Dagens Taliban

Talibans hovedstrategi har hele tiden vært gjenerobring av Afghanistan. Talsmenn har uttalt at de utenlandske styrkene er legitime mål, i tillegg til FN og andre internasjonale organisasjoner som fremmer en utvikling i strid med islamske tradisjoner.

Ledere og forhandlere av Taliban. Abdul Latif Mansoor (H), Shahabuddin Delawar (M) and Suhail Shaheen (V) på vei til en pressekonferanse i Moskva 9. juli 2021. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP via NTB
Ledere og forhandlere av Taliban. Abdul Latif Mansoor (H), Shahabuddin Delawar (M) and Suhail Shaheen (V) på vei til en pressekonferanse i Moskva 9. juli 2021. Foto: Dimitar DILKOFF / AFP via NTB Vis mer

Ved at USA og NATO i sommer trakk ut sine styrker fra Afghanistan fikk Taliban det slik de ønsket og som de har ventet på. De stod klare til å nedkjempe de afghanske regjeringsstyrkene og i løpet av noen få dager klarte de å erobre store deler av landet uten noe særlig motstand. Den 15. august i år inntok Taliban igjen Kabul for første gang på 20 år.

Frykten etter denne erobringen er at det nå igjen vil bli en streng justis under Taliban. Selv om de har uttalt at ingen skal forfølges og massakreres slik som på 90-tallet, og at de denne gangen skal respektere kvinners rettigheter, er frykten for gjentakelse stor og derfor forsøker mange å flykte landet nå.

FLYKTNINGER: Afghanske flyktninger som hviler i vente på smuglere som kan ta dem over grensen etter at Taliban erobret mesteparten av landet deres. Foto: Ozan KOSE / AFP via NTB
FLYKTNINGER: Afghanske flyktninger som hviler i vente på smuglere som kan ta dem over grensen etter at Taliban erobret mesteparten av landet deres. Foto: Ozan KOSE / AFP via NTB Vis mer

Foreløpig har ikke Taliban annonsert hvilke type regime, eller regjering, de skal ha.

Kilder: SNL

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer