Dette er "supertirsdag"

13 stater, et territorium og 1599 delegater står på spill.Tirsdag 1. mars er dagen hvor nesten halvparten av de amerikanske delstatene holder sitt nominasjonsvalg.

Denne tirsdagen kalles «super» fordi det vil gi en pekepinn på hvor godt en kandidat gjør det i forhold til andre kandidater fra eget parti. De blir også sammenlignet med kandidater fra motsatt parti, skriver Howstuffworks.com.

I tillegg er det en stor mengde delegater (valgmenn) som står på spill, nesten halvparten av det som kreves for å kunne vinne nominasjonskampen.

Dette må du vite om "supertirsdag":
 1. Disse statene avholder nominasjonsvalg


  Det er 13 stater, i tillegg til Amerikanske Samoa, som skal i ilden denne dagen. Nominasjonsvalget gjøres på to måter:


  Primærvalg:
  Alabama, Amerikanske Samoa, Arkansas, Georgia, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia.

  Lukket "caucus":
  Alaska (Rep. caucus), Colorado (Rep. og Dem. caucus), Wyoming (Rep. caucus).

  Primærvalg er et ordinært valg der man stemmer på sin kandidat, mens «caucus» er et slags allmøte hvor man stemmer seg frem til, eller diskuterer seg frem til, et resultat, skriver Nettavisen.


 2. Disse kandidatene er igjen


  (FOTO: NTB scanpix)

  Marco Rubio, Ted Cruz, Bernie Sanders, Donald Trump og Hillary Clinton har alle en reell mulighet til å bli USAs neste president.

  Kandidatene Ben Carson og John Kasich er fortsatt med i valgkampen, men ligger langt bak, skriver Aftenposten.


 3. To typer delegater


  (FOTO: Jim Watson,Afp / NTB Scanpix)

  For at en kandidat skal vinne nominasjonskampen innad i sitt parti trenger denne personen et flertall av stemmene fra partiets delegater (valgmenn), og her finnes det to typer:

  De "forpliktede delegatene" har på forhånd kunngjort hvilken kandidat de støtter, mens  "superdelegatene" kan stemme på akkurat den kandidaten de ønsker.

  Det er mange delegater som skal stemmes på når valglokalene åpner tirsdag 1. mars. For Demokratene er tallet 1004, mens for Republikanerne er det 595.

  Det betyr at henholdsvis 42,1 prosent (Demokrat) og 48,1 prosent (Republikaner) av stemmene, som trengs for å få flertall, deles ut tirsdag 1. mars.


 4. Hvordan startet "supertirsdag"?


  Bakgrunnen for å arrangere "supertirsdag" var at kandidatene ble nødt for å forfekte et bredere budskap slik at de kunne nå flere. Mye av valgkampen handler om å skreddersy det man sier for å treffe velgerne på tematikken de er opptatt av.

  "Supertirsdag" skulle være en arena der viktige, store politiske spørsmål som for eksempel utenrikspolitikk, krig og økonomi skulle snakkes om.


  Helt siden starten i 1988 har flere og flere stater lagt sine nominasjonsvalg nær eller på denne datoen slik at "deres velgere" skal bli hørt tidlig i valgprosessen, skriver USPresidentialelectionnews.Legg til sol_no på SnapChat