Dette er «Skandiamannen» Stig Engström

Etter 34 år med etterforskning mener svensk påtalemyndighet at det var Stig Engström som drepte landets statsminister Olof Palme i 1986.

Stig Engström var en av de første på åstedet etter mordet på Olof Palme. Han ble kjent som Skandia-mannen og etterforskere mener nå at Engström sto bak mordet på Palme. Foto: Weine Lexius/EXP/TT / NTB scanpix.
Stig Engström var en av de første på åstedet etter mordet på Olof Palme. Han ble kjent som Skandia-mannen og etterforskere mener nå at Engström sto bak mordet på Palme. Foto: Weine Lexius/EXP/TT / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Engström, som døde i 2000, har i svenske medier fått navnet Skandiamannen, fordi han jobbet som reklamekonsulent i det såkalte Skandia-huset som ligger nær åstedet i krysset mellom Sveavägen og Tunnelgatan sentralt i Stockholm.

Han har tidligere blitt omtalt som et av de første vitnene på åstedet.

På drapskvelden 28. februar 1986 stemplet han ut fra jobben klokka 23.19. To minutter senere ble Palme skutt og drept rett rundt hjørnet.

Engström meldte seg til politiet som vitne dagen etter drapet. Over tid endret imidlertid vitnemålet hans seg, og det har inneholdt flere uklarheter.

Våpenkyndig

I 2018 konkluderte det svenske tidsskriftet Filter etter tolv års etterforskning med at det var Engström som sto bak drapet.

Frilansjournalisten Thomas Pettersson avdekket i artikkelen at Engström vanket i miljøer der hatet mot Olof Palme var sterkt og at han var våpenkyndig og hadde bakgrunn som konkurranseskytter med pistol.

Gjennom en nær venn og nabo hadde Skandiamannen også tilgang til en rekke våpen, blant dem flere revolvere av samme kaliber som det Palme ble drept med, samt ammunisjon til disse, ifølge avsløringen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer