- Dette er offentlig skittentøysvask

I dag ble boken til Jens Breivik «Min skyld? En fars historie» lansert. SOL har samlet reaksjonene.

Det har gått tre år siden Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker 22. juli. I dag gir faren Jens Breivik et innblikk i hvordan han følte om sønnens handlinger i boken «Min skyld? En fars historie». Reaksjonene har vært mange. SOL har samlet disse.

Aftenposten: - Han burde latt være

Joacim Lund skriver i en kommentar i Aftenposten onsdag at han opptil flere ganger har prøvd å plassere seg i Jens Breiviks sko. Samtidig spekulerer han i farens motivasjon for å gi ut boken. - Anders Behring Breiviks far vasker familiens skittentøy i all offentlighet. Kanskje burde han latt være, skriver Lund. Kommentatoren mener at historien burde ha blitt fortalt på en annen måte. - Jens Breiviks ekskone Wenche er død. Hun kan ikke forsvare seg mot beskyldningene i boken. Sønnen, Anders Behring Breivik, har ikke engang fått lese det faren har skrevet om ham, skriver Lund. I kommentaren, som du kan lese i sin helhet på aftenposten.no, stiller han spørsmål ved om boken er så viktig at etikken må vike.

NRK: - Fasaden faller

Til NRK trekker forfatter og journalist, Kjetil Stormark, frem et brev fra Anders Behring Breivik som faren gjengir i boken. Han mener at «Min skyld? En fars historie» viser nye sider av terroristen. - Det aller viktigste med boka, er at 22. juli-terroristens fasade og rustning faller for første gang siden terrorhandlingene, sier han til NRK. Stormark forteller at vi i boken får se omrisset av den aggresjonen og det raseriet som kan ha hatt grobunn for Anders Behring Breiviks handlinger. Det fremgår i en artikkel hos nrk.no. Kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, har lest deler av boken. I en sak på nrk.no, peker hun på at boken tegner et bilde av en far totalt uten selvtillit i farsrollen. - Den konkluderer med av hvis han hadde gjort noe annerledes, kunne det fått en annen utgang, sier Moxnes til NRK. Hun mener det er viktig å vurdere om slike bøker kaster et nytt lys over saken og stiller spørsmål ved om Jens Breivik kun syns synd på seg selv.

VG: Anders Behring Breiviks reaksjon

Ifølge VG, er Anders Behring Breivik usikker på om han vil lese farens bok. - Han sier det har kommet mange bøker om 22. juli, og at dette er en av mange, sier forsvarer Geir Lippestad til VG. Kommentator Anders Giæver mener at den nye boken er et tilsvar på andre bøker om 22. juli. I VG-kommentaren, sier han seg enig i enig i farens påstand om at han burde ha gjort mer for sønnen. - På et plan kunne Jens Breiviks bok fungert som en trist fortelling av typen i sangen Ride ranke med Finn Kalvik, om faren som etter å ha neglisjert sønnen gjennom hele oppveksten, innser at "...han var blitt slik som meg/Min sønn var blitt slik som meg», skriver Giæver. Videre i kommentaren på vg.no, skriver han: - Men Anders Behring Breivik ble ikke som faren sin. Han ble noe forferdelig mye verre. Og Jens Breiviks fortelling er bare en liten bit av årsaken.