– Dette er NRK og Eurovisions ansvar

Regjeringen skal ikke blande seg inn i spørsmålet om Israels deltakelse i Eurovision, slår statsministeren fast. Han avviser SVs krav om en NRK-avklaring.

Bodø 20240203. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på mottakelse i Stormen bibliotek før åpningen av Bodø2024 - Europeisk kulturhovudstad. Foto: Jan Langhaug / NTB / POOL
Bodø 20240203. Statsminister Jonas Gahr Støre deltar på mottakelse i Stormen bibliotek før åpningen av Bodø2024 - Europeisk kulturhovudstad. Foto: Jan Langhaug / NTB / POOL Vis mer
Publisert

– Dette er NRK og Eurovisions ansvar å finne en løsning på. Det er ikke noe vi skal inn i fra regjeringens side, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Dermed avviser hans SVs forslag i Stortinget, som går ut på at regjeringen må gi beskjed til NRK om at statskanalen står «fritt til å jobbe for en utestengelse av Israel fra årets finale i Eurovision Song Contest».

Støre ønsker ikke å blande seg inn i saken i det hele tatt. Han vil ikke ha noen mening om Israels deltakelse i den populære sangkonkurransen.

– Det er noe som jeg igjen mener at NRK som medlem av Eurovision må vurdere, i forhold til den linjen de har med å bruke kulturarrangementer for å ytre politiske meninger, sier Støre.

Flere Israel-kritikere har tatt til orde for at landet må utestenges fra Eurovision-finalen i Malmö i mai som følge av krigføringen i Gaza.

NRK har sagt at de ikke kan ta initiativ til en kulturboikott, og at det eventuelt er Stortinget eller regjeringen som må bestemme det.

– Det har ikke Stortinget eller regjeringen fremmet eller bestemt, påpeker Støre.

(©NTB)