Dette er mannen som styrer gjengkrigen i Sverige

Sverige rystes av en brutal bandekrig der mindreårige dreper mindreårige. En tidligere kioskeier fra Uppsala, kjent som Den kurdiske reven, trekker i trådene.

37 år gamle Rawa Majid er kjent under tilnavnet Den kurdiske reven. Han har sonet flere dommer i Sverige og er etterlyst internasjonalt. Ifølge svensk politi leder han en kriminell gjeng kjent som Foxtrotnätverket. Foto: Svensk politi / TT / NTB
37 år gamle Rawa Majid er kjent under tilnavnet Den kurdiske reven. Han har sonet flere dommer i Sverige og er etterlyst internasjonalt. Ifølge svensk politi leder han en kriminell gjeng kjent som Foxtrotnätverket. Foto: Svensk politi / TT / NTB Vis mer
Publisert

Den 37 år gamle kurderen Rawa Majid har i årevis vært en velkjent skikkelse i kriminelle miljøer i Sverige.

Familien kom som flyktninger fra Irak, og som tenåring drev Majid en iskiosk i Uppsala sammen med moren.

Alt som 19-åring fikk han sin første dom etter å ha blitt funnet skyldig i innbrudd og sigarettsmugling, men dette skulle bare bli starten på en lang og voldelig kriminell karriere.

Narkotikadom

Tre år etter den første dommen, ble det funnet et større parti kokain fra Nederland i Majids garasje. Det resulterte i åtte og et halvt års fengsel.

– Han var blant en gruppe unge i Uppsala som det bar utfor med veldig tidlig, konstaterer Majids tidligere forsvarer Tom Placht.

– Noen av dem kunne man snakke med og bidra til å presse i riktig retning, men andre kunne du ikke snakke til i det hele tatt. Han tilhørte den siste gruppen, sier han.

Kort tid etter at Majid slapp ut våren 2015, fikk han ny dom, denne gangen for medvirkning til kidnapping og grov vold.

Forlot Sverige

Med ett år igjen å sone ble han prøveløslatt i februar 2018. Få måneder senere fikk han forlate Sverige fordi Kriminalomsorgen anså at det forelå et trusselbilde mot ham.

Det meldes til stadighet om skyting og eksplosjoner i Stockholm-området, og sentralt i det hele står det kriminelle Foxtrotnätverket som ifølge svensk politi ledes av 37 år gamle Rawa Majid, kjent som Den kurdiske reven. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB
Det meldes til stadighet om skyting og eksplosjoner i Stockholm-området, og sentralt i det hele står det kriminelle Foxtrotnätverket som ifølge svensk politi ledes av 37 år gamle Rawa Majid, kjent som Den kurdiske reven. Foto: Jonas Ekströmer / TT / NTB Vis mer

Rawa Majid kom aldri tilbake til Sverige og har i dag kjøpt seg tyrkisk statsborgerskap ved å investere i landet.

Tyrkia har ingen utleveringsavtale med Sverige, og derfra leder han nå ifølge svensk politi et omfattende kriminelt nettverk.

Lang liste

Trebarnsfaren er etterlyst internasjonalt for drapsplaner og grove narkotikalovbrudd, men listen over forbrytelser han knyttes til, er ifølge svensk påtalemyndighet mye lengre.

Foreldre til kriminelle rivaler og tidligere venner er drept i sine hjem, tilfeldige er drept fordi de trolig ble forvekslet med andre.

Barn som knapt er eldre enn Majids egne, er hyret som leiemordere, andre mindreårige er drept for å statuere eksempler.

Utallige sprengladninger har eksplodert på adresser som knyttes til gjengmedlemmer, til stadighet blir det skutt mot biler og bygninger, noen ganger også mot unge menn på åpen gate fordi de går med «feil» jakke.

Krypterte meldinger

Svensk politi er ikke i tvil om hvilken sentral rolle Majid spiller i det hele. Etter å ha sikret seg tilgang til den krypterte meldingstjenesten Encrochat kunne de i sanntid følge med på hvordan forbrytelser ble planlagt og utført.

Det var også på Encrochat at tilnavnet Foxkurdish først dukket opp, og politiet konkluderte raskt med at dette var Rawa Majid.

Meldingene avdekket hvordan han organiserte omfattende narkotikahandler, bilder i sosiale medier viste bunker med pengesedler og rådyre Rolex-klokker.

Etterlyst

Fra Umeå i nord til Helsingborg i sør kunne politiet gjøre beslag av kokain, amfetamin og cannabis, merket med revesymboler.

Jale Poljarevius, som leder politiets etterretningsenhet i Midt-Sverige, er dypt bekymret over at kriminelle gjenger rekrutterer stadig yngre medlemmer. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT / NTB
Jale Poljarevius, som leder politiets etterretningsenhet i Midt-Sverige, er dypt bekymret over at kriminelle gjenger rekrutterer stadig yngre medlemmer. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT / NTB Vis mer

Gjengmedlemmer, blant dem kjente rap-artister, bar ringer med revesymboler og diamanter for å vise sin lojalitet til Majid og hans gjeng. Den ble etter hvert kjent som Foxtrotnätverket.

Mange er siden pågrepet og fengslet, og mannen med tilnavnet Den kurdiske reven er etterlyst gjennom Interpol.

Internasjonalt

Ifølge svensk politi organiserer Foxtrotnätverket ikke bare narkotikasmugling til Sverige, men forsyner også kriminelle nettverk i andre land.

Majids gjeng er ifølge politiet også alliert med flere andre kriminelle nettverk i Sverige, blant dem Bronätverket, Zeronätverket og Maynätverket i Stockholm-området.

Medlemmene i disse gjengene regnes nå av politiet for å være Den kurdiske revens fotsoldater.

Bandekrig

Siden i fjor har Majids bande ligget i krig med det såkalte Dalennätverket sør i Stockholm, en kriminell gjeng som ifølge politiet ledes av Mikael Tenezos, kjent som Grekeren.

Ifølge SVT inngikk de to i sommer en form for våpenhvile der de ble enige om ikke å gå løs på hverandres slektninger.

Den siste oppblussingen av vold i Uppsala-området knyttes derfor mer til en splittelse innad i Foxtrotnätverket, der tidligere venner nå har gått løs på hverandre og hverandres familiemedlemmer.

(©NTB)