Black Friday 2019

Dette er grunnen til at Black Friday eksisterer

Det hele startet for 150 år siden.

Black Friday på Norwegian Outlet i Vestby. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix.
Black Friday på Norwegian Outlet i Vestby. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

,(SOL.no): «Black Friday» 2019 er på fredag den 29. november.

Dagen er tradisjonelt begynnelsen på julehandelen. Mange butikker åpnes ofte tidlig, og tilbyr en rekke salgsvarer, ofte begrenset i antall eller tidsrom.

Folk har en tendens til å bli svært ivrige denne dagen, og det blir ofte kaos i butikkene.

Dagen er en årlig handledag som finner sted dagen etter Thanksgiving i USA. Ettersom denne dagen alltid faller på den fjerde torsdagen i november, vil alltid «Black Friday» finne sted på en fredag mellom 23. og 29. november.

Black Friday kommer fra 1800-tallet

Opphavet til dagen finner vi, ifølge History.com, så langt tilbake som 24. september 1869, da et stort fall i gullprisen utløste panikk på markedet.

Fallet var en konsekvens av at finansmannen Jay Gould og jernbanemagnaten James Fisk, prøvde å presse gullprisen opp i været. For å lykkes med planen, var de avhengige av å holde regjeringsgullet fra markedet.

Når presidenten på denne tiden, Ulysses S. Grant, ble klar over planen deres, bestilte han 4.000.000 dollar statlig gull som ble solgt på markedet. Dette gjorde at gullprisen sank voldsomt.

Den tidligste kjente bruken av begrepet «Black Friday» for å referere til dagen etter Thanksgiving, forekommer i tidsskriftet, Factory Management and Maintenance, fra november 1951.

Den 26. november 2010 ble shoppingfenomenet «Black Friday» for første gang brukt i Norge, da Norwegian Outlet i Vestby introduserte handledagen.

Cyber Monday og Grønn fredag

«Cyber Monday» kalles den første mandagen etter den amerikanske Thanksgiving-dagen,, og markerer starten for julehandelen over Internett.

På grunn av salgspresset på Black Friday har det også blitt laget en dag kalt «Grønn fredag», hvor det oppfordres til å bytte varer framfor å kjøpe nytt. Dette er på samme dagen som «Black Friday».

Kilder: History, Britannica.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer