Hva er forskjellen på vær og kima?

Dette er forskjellen på vær og klima

Været og klima går hånd i hånd, men hva er egentlig forskjellen?

KLIMA OG VÆR: Klimaet er det du forventer å møte når du går ut døren, mens været er det du faktisk får. Foto: Marius Helge Larsen / NTB
KLIMA OG VÆR: Klimaet er det du forventer å møte når du går ut døren, mens været er det du faktisk får. Foto: Marius Helge Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere president Donald Trump twitret en gang «It’s snowing & freezing in NYC. What the hell ever happened to global warming?». Dette er et godt eksempel på noe både han og mange andre misforstår. Nemlig hva som er forskjellen på vær og klima.

Været

Været kan forklares med hvordan atmosfæren er nå, hvordan den måles og observeres, og hvordan atmosfærens tilstand vil være i fremtiden. Været er til enhver tid atmosfærens lokale egenskaper, først og fremst med tanke på trykk, fuktighet og temperatur. Vær er det som møter deg hver dag når du går ut døren, og det kan endre seg fra dag til dag og år til år.

Klima

Klima er værmønsteret på et gitt sted. Det vil si gjennomsnittlig nedbørsmengde, maks- og minimumstemperatur eller for eksempel hvor ofte det er storm. I motsetning til været er beskrivelsen av et steds klima basert på observasjon over en lengre periode. Klimaet er gjennomsnittet av temperatur, nedbør, vind og så videre, gjennom tredve år eller mer.

Forskjellen

Klimaet er altså det været vi forventer, når vi tar hensyn til hvor vi bor og tiden på året. Denne forventningen er den samme, år ut og år inn, så lenge klimaet ikke endrer seg. Været er det vi faktisk møter når vi går ut døren, og det varierer fra dag til dag.

Kilder: Miljøagentene, KlimaOslo, Store norske leksikon