Hva er Extinction Rebellion?

Dette er Extinction Rebellion

Extinction Rebellion har blant annet tatt seg inn i Olje- og energidepartementet, og det er varslet flere aksjoner fra gruppen mellom 21- og 29. august. Men hvem er de egentlig?

Her har aktivister fra Extinction Rebellion tatt seg inn i Olje- og energidepartementet i Oslo 23. august 2021. FOTO: REUTERS/Gwladys Fouche via NTB
Her har aktivister fra Extinction Rebellion tatt seg inn i Olje- og energidepartementet i Oslo 23. august 2021. FOTO: REUTERS/Gwladys Fouche via NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Miljøbevegelsen Extinction Rebellion (XR) i Norge samler nå folk til aksjoner i hele Norden. De mener norske politikere sitter med kunnskapen om klimakrisen, samt de nødvendige endringene som må gjennomføres for å kunne lindre krisens omfang.
Tradisjonelle strategier som underskriftskampanjer og lobbyvirksomhet, demonstrasjoner og å avgi stemmer ved valg går for sakte for dem og velger derfor å gjøre det de selv kaller ikke-voldelig sivil ulydighet, et opprør for å få endringer.
Extinction Rebellion beskriver seg selv som en desentralisert, internasjonal og upolitisk gruppe som bruker ikke-voldelig direkte aksjon og sivil ulydighet for å prøve å overbevise myndigheter verden over til å reagere på det de mener er rettferdig og riktig på klimakrisen og den økologiske krisen.
I Norge er det omlag 2000 medlemmer.

Flere aksjoner

Verden over er det varslet flere aksjoner fra gruppen. Fra 21.august til 29. august har gruppen det de kaller "aksjonsuka" i Norge. «Opprøret» denne uken «Nordic Rebellion,» er medlemmer fra de nordiske landene som samles i Oslo for å aksjonere. Her er temaene «la olja ligge» og «liv fremfor økonomisk vekst». Med dette ønsker de å oppnå at Norges nye regjering umiddelbart stanser norsk oljeleting, beslutter stans i olje- og gassproduksjonen innen 2025, omstiller norsk økonomi til å møte menneskelige behov innenfor jordas tålegrenser, selv om det betyr å gi slipp på økonomisk vekst.
De har allerede gjennom aksjonene denne uken tatt seg inn i Olje- og energidepartementet, aktivister har klatret opp på Svinesundbrua mellom Norge og Sverige og hengte opp et elleve meter høyt banner med innskriften "Norsk olje dreper", de har sperret innkjørselen til oljeanlegget Stureterminalen i Øygarden i Hordaland og sperret for trafikken på Ring 2 i Oslo på Majorstuen. Dette har blant annet ført til over 30 forelegg av demonstranter som ikke vil etterkommer pålegget om å fjerne seg, i tillegg til flere arrestasjoner.

– Extinction Rebellion gjør opprør for livet og krever at styresmaktene erkjenner sannheten om den miljø- og klimakrise vi befinner oss i, skriver gruppen om seg selv på Facebook.

Presse regjeringen

En av medlemmene som har deltatt i demonstrasjonene er Maria Lothe. Hun jobber som dansekunstner og aktivist, og jobber med klima og miljø innenfor dette. Hun har vært involvert i Extinction Rebellion siden 2019, da i London og senere i Oslo. Hun deltar fordi hun mener det er viktig å sette fokus og press på regjeringen og de større institusjonene.
- Det er slik vi kan endre et defekt system til et system som lever i samspill med klima og natur.
- De større institusjonene som opprettholder et defekt og ødeleggende system har et ansvar for å endre systemet til et som lever i samspill med jorda vår. Som dansekunstner ønsker jeg å oppfordre andre til å aktivere kroppene sin, ta til ordet og bevege seg inn i en kollektiv handling for en levelig fremtid.

EXTINCTION REBELLION: Maria bak banneret ved Olje- og energidepartementet i Oslo. FOTO: REUTERS/Gwladys Fouche via NTB
EXTINCTION REBELLION: Maria bak banneret ved Olje- og energidepartementet i Oslo. FOTO: REUTERS/Gwladys Fouche via NTB Vis mer

Kritikk mot Extinction Rebellion

Selv om aktivistene demonstrerer med det de selv sier er ikke-voldelig sivil ulydighet, har det som tidligere nevnt allerede denne uken ført til 33 forelegg fra politiet. Og en som ikke er imponert over gruppen er FrPs leder Sylvi Listhaug. Hun besøkte aktivistene som tok seg inn i foajeen i Olje- og energidepartementet. Der svarte hun med å be aktivistene om å skaffe seg en jobb.
– Som vi sier på Sunnmøre; klipp deg og få deg en jobb. Det tenker jeg flere av disse skulle gjort i stedet for å stå her, svarte Listhaug da hun ble spurt om hun hadde noe budskap til demonstrantene.


Justispolitisk talsperson Peter Frølich fra Høyre mener aksjonistene fra Extinction Rebellion er miljøekstremister uten respekt for demokratiet.

– Dette er ytterliggående klimaekstremister uten respekt for demokratiet. Disse folkene kan du få billig av meg. Aksjonene har også en stor kostnad. Politiet tvinges til å bruke tid og ressurser på disse tullingene, sier Frølich til NTB.
Han peker på at aksjonistene har planlagt flere aksjoner hvor de ønsker å bli arrestert.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer