Dette er den nye regjeringens politikk

Gratis skolemat, mer restriktiv rovdyrpolitikk, økning i CO2-avgiften og nei til å redde Ullevål sykehus. Det er blant tingene Ap og Sp er enige om.

Jonas Gahr Støre og leder i Sp Trygve Slagsvold Vedum legger frem regjeringsplattformen ved Hurdalsjen hotell.Foto: Torstein Be / NTB
Jonas Gahr Støre og leder i Sp Trygve Slagsvold Vedum legger frem regjeringsplattformen ved Hurdalsjen hotell.Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter lang tids forhandlinger la de to partiene onsdag fram politikken de har blitt enige om utenfor Hurdalsjøen Hotell.

Dette er noen av de sentrale punktene i det 80 sider lange dokumentet de har døpt «Hurdalsplattformen»:

* Troms og Finnmark skal oppløses, og partiene åpner også for oppløsning av Viken.

* Norske utslipp skal kuttes med 55 prosent mot 2030 sammenlignet med 1990, og CO2-avgiften skal økes opp mot 2.000 kroner i 2030.

* Det samlede skatte- og avgiftsnivået på folks inntekter skal holdes uendret. El- og drivstoffavgiften skal reduseres.

* Medlemskapet i EØS og Nato ligger fast.

* Kravet om at studentene må ha minst karakteren fire i matematikk for å komme inn på lærerutdanningen skal bort.

Støre: Innfridd valgløfter

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet har fått innfridd alle de 40 punktene i hundredagersplanen de la fram før valget i regjeringsplattformen.

– Dette er en plattform vi er svært god tilfreds med i Ap. Stortingsgruppa sluttet seg varmt til den, og den leverer på våre sentrale saker: Arbeid, velferd og klima, sier han.

– Dette har vi ikke fått til gjennom å nedkjempe Senterpartiet, tvert imot har vi blitt enige om det aller meste i disse punktene, legger han til.

Tidligere onsdag ble regjeringsplattformen godkjent av stortingsgruppene i de to respektive partiene.

– Vi har jobbet som et team for å finne de beste løsningene, og jeg er veldig fornøyd. Nå får vi en regjering som ikke overkjører, men lytter til og ser folk, og som utvikler hele Norge, sier Vedum.

Ullevål-nederlag for Sp

Ap og Sp er enige om mye, men det var på forhånd knyttet spenning til flere av punktene i plattformen.

Beslutningen om at Ullevål sykehus i Oslo skal legges ned som vedtatt, er trolig tung å svelge for Sp-lederen. Under pressekonferansen fremholdt han at det skal bli et godt lokalsykehus for Groruddalen med Aker sykehus.

– Og så er det en helt kjent historie at vi har ulikt syn på den saken. Sånn er det i en regjeringsplattform at man må finne fram til de gode felles løsningene, og da har vi landet på den plattformen som er her nå, sier Vedum.

Må forhandle

Ap og Sp danner en mindretallsregjering, hvilket betyr at innholdet i regjeringsplattformen også vil bli gjenstand for forhandlinger i Stortinget.

SV er partienes foretrukne budsjettpartner. Vedum sier Ap og Sp er klare for å forhandle om skatt og annen politikk i nasjonalforsamlingen.

– Vi mener det er en klar målsetting at folk med vanlige, middels inntekter skal få lavere avgifts- og skattetrykk. Så må vi forholde oss til at vi ikke har rent flertall, så her blir det runder i Stortinget, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer