Uløste drap i Norge

Dette er de uløste drapene i Norge

Selv med store og langvarige etterforskninger er det fortsatt mange uløste drap i Norge. Dette er noen av sakene som fortsatt er uoppklarte.

Politiets åstedsgranskere leter etter tekniske bevis på funnstedet der liket av Tina Jørgensen ble oppdaget i 2000. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX NTB
Politiets åstedsgranskere leter etter tekniske bevis på funnstedet der liket av Tina Jørgensen ble oppdaget i 2000. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en rekke drap som står uløste i Norge, noen går langt tilbake i tid, mens andre har skjedd i nyere tid. Felles for dem alle er at de fortsatt står uoppklarte.

Birgitte Tengs

Den 6. mai 1995 ble liket av Birgitte Tengs funnet i et buskas like ved en vei noen hundre meter fra hennes hjem på Karmøy. Den da 17 år gamle jenta var blitt seksuelt misbrukt og drept natten før. Den siste sikre observasjonen av Birgitte var gjort 00.08 kvelden før da hun forsøkte å få skyss hjem etter en kveld tilbrakt på et bedehus.

Nesten to år etter drapet, den 8. februar 1997, ble Birgittes fetter pågrepet og siktet for drapet. 19. mars samme år tilsto fetteren å ha utført drapet. Først nektet han, men tilsto altså drapet ved en senere anledning. I ettertid hevdet han at tilståelsen var falsk, og presset frem gjennom isolasjon, press fra politiet. Fetteren ble siden frikjent for drapet.

Fredag 3. september i år kunngjorde politiet at en mann i 50-årene nå er siktet for drapet på Birgitte Tengs. Mannen nekter straffskyld.

Konfirmasjonsbilde av Birgitte Tengs. Foto: Vge studio / NTB
Konfirmasjonsbilde av Birgitte Tengs. Foto: Vge studio / NTB Vis mer

Tina Jørgensen

Tina forsvant på vei hjem fra Stavanger sentrum 24. september 2000.Hun ble sist sett klokken 01.30, på et utested, der hun hadde kranglet med kjæresten. Jørgensen ble meldt savnet dagen etter. Hun ble ikke funnet før 26. oktober, til tross for omfattende søk etter 20-åringen.Hun ble funnet i en kum, og lå pakket i en hvit sekk av kunstfiber. Det ble konkludert med at dødsårsaken var stump vold.

Politiets teori er at Tina ble drept samme natt hun forsvant. Ett år etter drapet, i oktober 2001, ble kjæresten til Tina Jørgensen siktet i saken, men siktelsen ble senere henlagt.

Tina Jørgensen. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX
Tina Jørgensen. Arkivfoto: Politiet / SCANPIX Vis mer

Nå er den samme mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, også mistenkt for drapet på Tina Jørgensen. Mannen nekter straffskyld også for dette.

Therese Johannessen

Den 3. juli 1988 forsvant ni år gamle Therese sporløst fra nabolaget på Fjell i Drammen etter å ha gått til en kiosk i nærheten for å kjøpe godteri. Tross en omfattende politietterforskning og en rekke leteaksjoner har Therese Johannessen aldri blitt funnet.

Politiet har vært overbevist om at forsvinningen er en kriminalsak, og i 1998 ble svenske Thomas Quick dømt i saken etter å ha tilstått å ha bortført og drept niåringen. Quick trakk senere tilståelsen, og den svenske påtalemyndigheten opphevet dommen i mars 2011.

Therese Johannessen. Foto: HO / NTB
Therese Johannessen. Foto: HO / NTB Vis mer

I juli 2013 ble forsvinningen – som straffesak – strafferettslig foreldet, som følge av den daværende 25-årsfristen for alvorlige straffesaker. En eventuell gjerningsperson eller gjerningspersoner vil dermed ikke bli straffet i saken.

Trude Espås

Den 8. august 1996 forsvant 20 år gamle Trude Espås i Geiranger. 22 dager senere ble hun funnet voldtatt og drept samme sted. Hun hadde tidligere på forsvinningsdagen blitt observert på et utsiktspunkt utenfor byen. Etterforskningen av drapet er en av de mest omfattende etterforskningene gjennomført i Norge. 3062 vitner fra 37 forskjellige land ble avhørt.

Saken er fortsatt uløst og en gjerningsperson er aldri funnet.

Trude Esps som ble funnet i Geiranger drept i 1996. Arkivfoto: SCANPIX
Trude Esps som ble funnet i Geiranger drept i 1996. Arkivfoto: SCANPIX Vis mer

Politiet i Ålesund gjorde etterforskningsskritt for å utelukke at mannen som er siktet for drapet på Birgitte Tengs, var i Geiranger da Trude Espås ble drept. Det har ført til at han nå er sjekket ut av saken.

Dung Tran Larsen

Dung Tran Larsen har vært forsvunnet fra ekteparets bolig i Kjøkkelvik siden 14.juli 2007. Den siste observasjon av henne er på Sartor Senter 23 juni samme år. Dette er siste dagen hun bruker mobilen. Fem dager før man fant siste livstegn i 2007 fødte Dung (22) en datter.

Den 22 år gamle kvinnen fra Vietnam kom til Norge i 2004 for å gifte seg. Politiet har ikke kunnet bevise at Dung er død. Etterforskningen ble først satt i gang flere uker etter forsvinningen. Ektemannen påsto hun var deprimert og forsvant.

Dung Tran Larsen Foto: SCANPIX
Dung Tran Larsen Foto: SCANPIX Vis mer

Ektemannen meldte fra om forsvinningen den 20. juli. I samme år august ble ektemannen, svigerforeldrene og svigerbroren til Dung pågrepet for drapet. Saken ble dog henlagt høsten 2009, og saken har fortsatt status som uoppklart.

Trine Frantzen

Trine Frantzen (31) forsvant etter å ha vært på fest på Øvsttun i Fana, 6.–7. mai 2004. Hun hadde vært på fest sammen med sin samboer og hans kamerat på en hybel. Hun ble meldt savnet den 13. mai av faglederen på Os sosialkontor.

Mange av sporene ble kalde fordi drapsetterforskningen ikke kom ordentlig i gang før tre måneder etter sannsynlig dødsdato.Og da den kom igang, men det gjort mange feil. Manglene ble påpekt i en rapport som ble fremlagt i august 2008.

Den nærmeste familien ble avhørt om forsvinningen. Blant annet hennes 13 år gamle sønn, Jørgen Frantzen. Han kunne fortelle at moren besøkte ham på ungdomshjemmet hvor han bodde den 3. mai.

I 2019 undersøkte krimteknikerne 13 gravplasser på Øvsttun gravplass i Fana etter nye tips i saken. Sporene krimteknikerne så etter, er for eksempel levninger og rester av klær. Undersøkelsene ble avsluttet uten noen spesielle funn.

Trine Frantzen. Foto: Politiet / SCANPIX
Trine Frantzen. Foto: Politiet / SCANPIX Vis mer

Anne Elisabet Hagen

Anne Elisabeth Hagen forsvant den 31. oktober 2018 fra en enebolig i Lørenskog, 68 år gammel. Politiet mener en telefonsamtale klokken 09.14 dagen hun forsvant er siste sikre livstegn. Saken ble først etterforsket som en kidnapping blant annet på grunn av et krav om løsepenger i kryptovaluta, men i juni 2019 endret politiet sin hovedteori til at kidnappingen og pengekravet var et forsøk på å dekke til et drap.

I april 2020 ble hennes ektemann, Tom Hagen, pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap. Han nekter for å ha noe med forsvinningen å gjøre. Etter elleve dager i varetekt ble Hagen løslatt etter at lagmannsretten mente bevisene mot Hagen ikke var sterke nok.

Anne Elisabeth Falkevik Hagen. Foto: Privat / Politiet
Anne Elisabeth Falkevik Hagen. Foto: Privat / Politiet Vis mer

Flere uløste saker

Det er en rekke andre uløste drapssaker i Norge enn de nevnt ovenfor. Til sammen skal det være 32 uoppklarte drap siden 1991. Her er noen av dem.

 • Knut Kristiansen (71) ble funnet brutalt drept i sin leilighet på Sandaker i Oslo i 1999.
 • Lisbeth Johansen Hrizi (46) ble drept i sin leilighet sentralt i Oslo i 1999.
 • Marit Ødegaard (76) ble funnet drept i hennes hjem i Ørje en oktobernatt i 2000.
 • Stein Morten Mikalsen (40) ble funnet drept ved Alnaelva i Oslo 1. mai 2002.
 • Hassan Osman Yusuf Gelle (40) ble funnet død i bakgården sin på Nedre Grünerløkka i Oslo i 2002.
 • Erling Eriksen (85) ble funnet drept og huset hans påtent natt til lørdag 16. november 2002 i Ramfjordbotn.
 • Quoc Hung Nguyen (23) ble skutt og drept ved Sandakerveien i Oslo i 2004.
 • Meta Øverli (75) ble funnet død av hjemmehjelpen i egen bolig i Oslo i 2006. Hun hadde stikkskader.
 • Najaf Abbas (38) sto og skar grønnsaker bak serveringsdisken da han ble skutt i hodet i Lørenskog i 2006.
 • Banaz Sardar (29) forsvant fra Mjøndalen i 2007 og er enda ikke funnet. Politiet er overbevist om at hun er drept.
 • Kari Grønnestad (56) ble meldt savnet 4. juni 2012. Nesten tre år etter, i april 2015, ble levningene hennes funnet, i et jernbur i Skienselva.
 • Fahimeh Esteghlalian (37) ble funnet drept da datteren (14) kom hjem fra skolen i Bergen i 1994.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer