Dette er Bertheussen-saken

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen (55) starter i Oslo tingrett tirsdag 8. september. Det er satt av ti uker til saken mot samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Hun er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere. Bertheussen nekter straffskyld.

Politiet ransakte og sperret av boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i Oslo torsdag 14. mars. Samme dag ble Laila Anita Bertheussen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste, siktet for å ha tent på parets bil for å vekke mistanke om at en straffbar handling var begått, uten at den var det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Politiet ransakte og sperret av boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) i Oslo torsdag 14. mars. Samme dag ble Laila Anita Bertheussen pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste, siktet for å ha tent på parets bil for å vekke mistanke om at en straffbar handling var begått, uten at den var det. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

* Natt til 6. desember 2018 tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasisit» på huset og «rasist» på bilen til daværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). I tillegg stakk en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset i Oslo, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 26. desember anmeldte Waras samboer Laila Anita Bertheussen teateret Black Box i Oslo for å ha filmet parets hus. Anmeldelsen ble siden henlagt, og Bertheussen klaget henleggelsen inn for Statsadvokaten og fikk medhold.

Torsdag 28. mars endret Politiets sikkerhetstjeneste Laila Anita Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker. Samme dag gikk hennes samboer Tor Mikkel Wara av som justisminister. Her fra pressekonferansen der statsministeren opplyste om avgangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Torsdag 28. mars endret Politiets sikkerhetstjeneste Laila Anita Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker. Samme dag gikk hennes samboer Tor Mikkel Wara av som justisminister. Her fra pressekonferansen der statsministeren opplyste om avgangen. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

* Senere ble saken igjen henlagt, og i mars 2019 sendte Bertheussens advokat inn en ny klage. Også Black Box sendte inn klage på politiets opptreden under arbeidet med etterforskningen. Med klagen fulgte også et erstatningskrav.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras hus. Et tøystykke med flasker ble funnet bundet fast i en krok under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til Wara og Bertheussens hus etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

14. mars bar politiet ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Røa i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
14. mars bar politiet ut beslag fra boligen til justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) på Røa i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

* Torsdag 14. mars ble Bertheussen siktet for å ha tent på bilen 10. mars. Hun var da ikke siktet for de tidligere hendelsene, men PST-sjef Benedicte Bjørnland sa det er «naturlig å se disse i sammenheng».

* Torsdag 28. mars endret PST Bertheussens status fra fornærmet til mistenkt i samtlige saker, bortsett fra den hun allerede var siktet for. Samme dag gikk Wara av som justisminister.

* Bertheussen erkjenner ikke straffskyld, og hennes forsvarer John Christian Elden har sagt at saken kun er bygd på indisier.

* 3. juni fikk PST en forsendelse med innhold som skal tale til Bertheussens fordel, ifølge Dagbladet. Pakken ble først sendt til Elden, som siden overleverte den til PST. Konvolutten er poststemplet 28. april 2019, sendt fra Norge. På dette tidspunktet skal både Bertheussen og Wara ha oppholdt seg i USA.

* 25. juni valgte Riksadvokaten å avvise Bertheussens klage på henleggelsen av hennes anmeldelse av Black Box. Samtidig avvises Black Box' klage og erstatningskrav i forbindelse med politiets håndtering av saken.

* 23. september bekreftet PST at innstillingen om påtalespørsmålet er oversendt til Det nasjonale statsadvokatembetet. Ifølge flere medier hadde PST innstilt på å tiltale Bertheussen.

* 30. oktober opplyste Det nasjonale statsadvokatembetet at de har sendt saken tilbake til PST for nye undersøkelser.

* 17. desember oversendte Det nasjonale statsadvokatembetet forslag om påtaleavgjørelse til Riksadvokaten.

* 23. januar 2020 oversendte Riksadvokaten sin påtaleavgjørelse i saken til Det nasjonale statsadvokatembetet.

* Bertheussen tiltales for angrep og trusler mot landets øverste styringsorganer. Tiltalen er tatt ut etter straffeloven paragraf 115 og knytter seg blant annet til trusler rettet mot hennes egen samboer, tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, samt hans partifeller: samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde.

* Rettssaken starter i Oslo tingrett tirsdag 8. september. I tillegg til Laila Anita Bertheussen selv, skal over 30 personer forklare seg, blant dem Tor Mikkel Wara. Domstolen har satt av ti uker til behandlingen av saken.

(Kilder: NTB, NRK)

Fakta om straffeloven paragraf 115

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen (55) starter i Oslo tingrett tirsdag 8. september. Det er satt av ti uker til saken mot samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Hun nekter straffskyld.

* Paragraf 115 i straffeloven inngår i kapittel 17 om vern av Norges selvstendighet og andre grunnleggende nasjonale interesser.

* Paragrafen omfatter angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet og rammer den som ved bruk av «makt, trusler eller på annen rettsstridig måte volder fare», som gjør at disse hindres eller påvirkes i sin virksomhet.

* Dette omfatter kongen, regenten, regjeringen, Stortinget, Høyesterett og riksretten eller medlemmer av disse institusjonene.

* Strafferammen er fengsel i inntil ti år.

Fakta om tiltalen mot Laila Anita Bertheussen

Rettssaken mot Laila Anita Bertheussen (55) starter i Oslo tingrett tirsdag 8. september. Det er satt av ti uker til saken mot samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp). Hun nekter straffskyld.

* Statsadvokatene ved Det nasjonale statsadvokatembetet besluttet 23. januar at det skulle tas ut tiltale mot Laila Anita Bertheussen (55), samboeren til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

* Hun tiltales for brudd på straffeloven paragraf 115 for ved bruk at blant annet trusler å ha sørget for at det var en fare for å hindre eller påvirke arbeidet til samboeren, samfunnssikkerhetsminister Ingvild Smines Tybring-Gjedde (Frp) og mannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp).

* Bakgrunnen for dette er blant annet at hun skal ha tegnet et hakekors og skrevet «rasist» på familiens bil og å ha brutt opp lokket til drivstoffstanken og tent på en hyssing inn i den.

* I tillegg var det ifølge tiltalen Bertheussen som sendte brev med truende innhold til samboeren og seg selv, samt til ekteparet Tybring-Gjedde.

* Hun er også tiltalt for trusler, (paragraf 263), for å ha gjort noe for å vekke mistanke om at en straffbar handling uten at den er begått (paragraf 225) og overtredelse av brann- og eksplosjonsvernloven (paragraf 190).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer