Vis mer

Dette bør du være obs på før du bruker sjekkeappene

Både Tinder og Happn lagrer informasjon om deg.

(upublisert) Opprettet


Det er ikke mange ukene siden det kom frem at sjekkeapplikasjonen "Happn" hadde en avtale om å dele sine brukerdata med et markedsføringselskap.

I dag publiserte Forbrukerrådet en pressemelding der de trekker frem den mer populær sjekkeappen "Tinder" som verstingeksempelet når det gjelder eierskap til brukerdata.

Dette sier du ja til når du laster ned og tar i bruk sjekkeappene:


 


 1. Tinder


  I følget nettstedet ThinkContra.com ligger Norge på sjetteplass over landene som bruker "Tinder" hyppigst, og NRK melder at rundt 500.000 nordmenn bruker appen.

  Tinder krever retten til fritt å benytte brukernes innhold, dele med hvem som helst og til evig tid, viser en gjennomgang Forbrukerrådet nylig gjennomførte. Innholdet sjekkeappen krever å ha eierskap og kontroll over er bilder, teksmeldinger, chat-logger og video.

  – Selskapets vilkår er et grelt eksempel på hva forbrukere i den digitale verden må forholde seg til. Ikke bare er dette respektløst overfor egne brukere, men det er også et klart brudd på norsk og europeisk lovgivning, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.


 2. Happn


  Sjekkeappen "Happn" markedsfører seg i Apple App Store og Google Play som «100 prosent trygg og konfidensiell», og lover å ikke dele data eller brukernes identitet med andre parter.

  Sjekkeappen benytter blant annet informasjon fra Facebook når du skal lage profilen din, og har 140.000 nordmenn som kunder, og over 10 millioner brukere på verdensbasis, skriver NRK.

  En teknisk gjennomgang utført av SINTEF på oppdrag av Forbrukerrådet, viste at sjekkeappen ikke holder løftet om å holde brukerdata for seg selv, skriver Forbrukerrådet på sine nettsider. Sentrale brukerdata deles hyppig med det amerikanske sporings- og markedsføringsfirmaet UpSight.

  Konsernsjef i "Happn", Didier Rappaport, avviser kritikken fra Forbrukerrådet og sier at brukerdataene kun brukes internt.

  – Vi tar privatlivet til våre kunder svært alvorlig og prøver kun å tilby den beste brukeropplevelsen for våre kunder på Happn, sier han i en e-post til NRK.


 3. "Tinder-stalking"


  En annen ting du burde notere bak øret er at informasjonen du deler på sjekkeapper kan gjøre det lettvint for andre å finne ut personlig informasjon om deg.

  Den norske Nettdating-Eksperten har undersøkt risikoen for å bli "stalket" ved å ta for seg profilene til 100 menn og kvinner for å kontrollere hvor godt beskyttet opplysningene deres er. "Tinder-Stalking" definerer de som hvordan skaffe seg mest mulig informasjon om en personen ved å leke amatørdetektiv på nettet.

  De fant ut at 40 prosent av Tinder-profilene var for usikre, og at det var mulig å finne ut ting som arbeidsplass, adresse, og lignende ved enkle søk.


Legg til sol_no på SnapChat

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.