Dette blir konsekvensene av storstreiken

LO omtaler den historiske streiken som en klassekamp. Slaget kjempes over hele landet – på ølbryggerier, hoteller, ferjer, verft og Ikea-varehus.

Oslo  20130305.IKEA logo  Ikea FurusetFoto: Cornelius Poppe / NTB
Oslo 20130305.IKEA logo Ikea FurusetFoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Dette er den første konflikten i et mellomoppgjør siden krigen og den første LO-streiken på 23 år. Selvfølgelig er det ikke en situasjon vi har ønsket oss. Det er alvorlig for de som går ut i streik og som heller ville gått på jobb, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik på en pressekonferanse søndag.

Et par timer tidligere brøt både LO og YS ut fra meklingen med NHO om årets lønnsoppgjør. De var ikke fornøyd med lønnsøkningen NHO la på bordet.

Nå blir det storstreik over hele landet fra mandag klokka 6. Totalt skal 22.947 LO-medlemmer og 1.441 YS-medlemmer streike.

Streikeuttaket er bredt. Alt fra skadedyrbekjempere til asfaltarbeidere holdes borte fra jobb.

– Vi har tatt ut innenfor service og innenfor asfalt. Nå begynner jo asfaltsesongen, så hvis dere får noen humper i veien, er vi sannsynligvis med på å bidra til det, sier forbundsleder Anita Johansen i Norsk arbeidsmannsforening.

Dagbladets kommentator, Martine Aurdal, sier LO er god rustet til å kunne streike i lang tid med en stor streikekasse. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet. Vis mer

Elektrikere og bryggeriansatte

LO har også tatt ut 2.500 elektrikere i 43 bedrifter i 20 kommuner i streik.

– Det vil merkes i verftsindustrien og i bygg- og anlegg først og fremst, sier leder Geir Ove Kulseth i El- og IT-forbundet.

Norsk Nærings- og Nytelsesarbeiderforbund (NNN) tar ut 1.600 av sine medlemmer i streik, blant annet flere bryggeriansatte.

Både Ringnes, Aass og Hansa Borg rammes.

– Dessverre må vi som en konsekvens av streiken stanse produksjonen fra morgenen mandag 17. april, sier Stina Kildedal-Johannessen i Hansa Borg til NTB.

Også Ringnes har varslet at de må stanse produksjon og utlevering på grunn av streiken.

Flere matprodusenter rammes også. Nidar stanser ifølge Adresseavisen all produksjon av sjokolade og søtsaker fra mandag. Kims varsler full stans i snacksproduksjonen på fabrikken på Skreia, ifølge Oppland Arbeiderblad.

Tusenvis av industriansatte

Industri-Energi opplyser at de tar ut 3.000 av sine medlemmer i streik i første omgang.

Blant annet rammes oljeservicebransjen hardt.

– Om lag 1.000 av våre ansatte blir nå tatt ut i streik. Rundt regnet er det en tredel av våre ansatte i Norge, sier kommunikasjonsrådgiver Christian Foder i Aibel til E24.

Alle deres pågående prosjekter rammes av streiken. Aker Solutions opplyser at 2.703 av deres ansatte tas ut i streik fra mandag av.

Hydro Aluminium på Karmøy, Norsk Hydro i Sunndalsøra og Rosenberg Worley i Stavanger rammes også.

Hoteller og offshore

Også YS har tatt ut flere industriansatte i streik.

– Det første streikeuttaket vil føre til at offshoreselskapene Beerenberg og Bilfinger med cirka 500 medlemmer blir tatt ut i streik. Disse arbeider i hovedsak med isolasjon, stillas og overflatebehandling. Dette får ingen umiddelbar sikkerhetskonsekvens, men store økonomiske virkninger, opplyser YS.

YS tar også 66 ansatte hos bilforretningen Harald Møller AS i Oslo ut i streik, 215 ansatte i Schibsted, 70 ansatte på Grand Hotel og 105 ansatte på Radisson Blu Plaza Hotel Oslo.

NHO-sjef Ole Erik Almlid etter brudd i forhandlingene mellom NHO og LO. Video: Mathias Moene Rød. Reporter: Anniken Aronsen. Vis mer

Ikea-stans og snackstrøbbel

To av IKEAs varehus er også rammet av streiken. Det gjelder varehusene på Furuset og Slependen i Oslo.

– Ikea Furuset og Oslo planleggings- og bestillingspunkt vil måtte stenge helt, mens Ikea Slependen og kundesenteret vil holde åpent, men med redusert tilbud til kundene våre, opplyser selskapet.

Flere ferjeruter rammes

Avganger på flere fergesamband over hele landet blir innstilt som følge av streiken.

– Det rammer ferjer og hurtigbåter i Oslo, Tromsø, på Vestlandet og i Rogaland. Det blir færre avganger og lavere frekvens på avgangene, sier kommunikasjonssjef Cathrine Gjertsen i fergeselskapet Norled til NTB.

Flere andre fergeselskap er også rammet, deriblant Fjord 1 og Torghatten.

Reisende bes om å sjekke nettsidene til fergeselskapene for mer informasjon.

Har varslet opptrapping

Fra fredag av kan streiken bli trappet opp. Da kan ytterligere 466 YS-medlemmer og 16.561 LO-medlemmer bli tatt i ut i streik.

I så fall rammes blant annet Rema distribusjon, Postnord, Felleskjøpet, Kongsberg Maritime, heisselskapet Schindler, Schenker og SINTEF.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer