Forskjellen på betinget og ubetinget fengsel

Dette betyr straffen

Hva er forskjellen på ubetinget og betinget fengsel? Og hva betyr egentlig forvaring. Her er svaret.

FORSKJELLEN PÅ BETINGET OG UBETINGET FENGSEL: Ila fengsel i Bærum. Her soner flere sin ubetingete fengselstraff. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORSKJELLEN PÅ BETINGET OG UBETINGET FENGSEL: Ila fengsel i Bærum. Her soner flere sin ubetingete fengselstraff. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det dukker stadig opp i saker hvor det har blitt begått lovbrudd og hvor en part enten blir dømt til betinget eller ubetinget fengsel som konsekvens av lovbruddet, men hva er egentlig forskjellen?

Betinget fengsel

Om en person blir dømt til betinget fengsel betyr det at den dømte personen slipper å sone straffen sin i fengsel gitt at han/hun oppfyller visse betingelser. En av betingelsene i en betinget dom vil alltid være at den domfelte ikke skal begå nye straffbare forhold i en fastsatt prøvetid som vanligvis er på to år.Andre betingelser kan være:

  • oppholde seg på et bestemt sted
  • gjennomføre utdanning
  • avholde seg fra alkohol

Straffen faller bort når de gitte betingelsene i dommen er oppfylt. Det betyr at personen som er dømt til betinget fengsel er ferdig sonet dersom det ikke er begått noen nye lovbrudd i løpet av prøvetiden og at personen for eksempel har holdt seg rusfri som kan være en del av betingelsene for dommen.

Ubetinget fengsel

Om en person begår et lovbrudd og dømmes til ubetinget fengsel betyr det at personen må sone straffen i fengsel. I Norge kan man løslates på prøve dersom to tredjedeler av straffen og minst 60 dager er sonet. Det skjer bare om kriminalomsorgen mener den dømte ikke er i fare for å begå ny kriminalitet i prøvetida.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer