Hva er en sosialist?

Dette betyr «jævla sosialist»

Hva mente Siv Jensen da hun sa: - Vi skal knuse de jævla sosialistene?

Siv Jensen har ved flere anledninger kommet med stikk mot venstresiden. Det siste kom i form av en uttalelse på Frps landsmøte hvor hun sa "vi skal knuse de jævla sosialistene". Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
Siv Jensen har ved flere anledninger kommet med stikk mot venstresiden. Det siste kom i form av en uttalelse på Frps landsmøte hvor hun sa "vi skal knuse de jævla sosialistene". Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no):

På Fremskrittspartiets landsmøte lørdag 4 mai sa Siv Jensen under festmiddagen: - Dette må jo være det beste kick-offet i verden. Det er bare å brette opp ermene, dundre ut, og knuse disse jævla sosialistene. Reaksjonene har vært mange.

Hva betyr egentlig sosialist?

En sosialist er en tilhenger av den politiske ideologien sosialismen, som i all hovedsak tilhører venstresiden politisk. De ønsker ikke at det skal være noe økonomisk skille i samfunnet og vil ha mest mulig likhet blant befolkningen, aller helst et klasseløst samfunn. Velferdsstaten står sentralt hos en sosialist.

Sosialisme

Det er tre hovedretninger under sosialismen - kommunismen, sosialdemokratiet og anarkismen. Kort fortalt er kommunismen en retning under sosialismen som ønsker at overgangsstyret skal være statssosialistisk, noe som betyr at alle virksomheter skal være statens eie. I motsetning til kommunismen så ønsker sosialdemokratiet at sosialiseringen i samfunnet skal skje gradvis heller en revolusjonært. Den individuelle friheten vektlegges og man anser markedsøkonomien som nødvendig for å bygge ut enkeltes frihet til å bestemme over eget liv. Den offentlig velferdsstat står sentralt i sosialdemokratiet. Den tredje retningen innenfor sosialismen er anarkisme. Anarkismen grunner i et ønske om at samfunnet skal stå uten noen overordnet makt, som for eksempel en stat.

Venstre- og høyresiden

Venstresidens motpol er høyresiden. I Norge består de av partiene Høyre og Fremskrittspartiet. Høyresiden anser sosiale ulikheter som unngåelig. Konservatismen og liberalismen utgjør den norske høyresiden. I motsetning til venstresiden og sosialistene ønsker de en mindre offentlig sektor og i større grad privatisering av samfunnet. I tillegg til venstre- og høyresiden har vi også det som kalles sentrumspartiene i Norge. Disse består av Kristelig Folkeparti, Venstre og Sentrumspartiene.

Stikkene til venstresiden

Når Siv Jensen sier «vi skal knuse de jævla sosialistene» sikter hun inn på de politiske partiene som står på venstresiden, altså de som står på andre siden av den politiske skalaen enn den hun selv tilhører. Dette var ikke første gang hun har kommet med lignende stikk mot venstresiden. Under valgvaken i 2013 kom hun med den nå kjente frasen «morna Jens». Også denne skapte reaksjoner både fra andre politikere og det norske folk. Hun har ved senere anledninger beklaget og uttalt at hun angrer på kommentaren. I etterkant av lørdagens kommentar har hun selv sagt at det ble tatt ut av kontekst og dersom folk hadde hørt hele sammenhengen hadde de ikke reagert på samme måte, men at hun beklager.

Se hele talen her:

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer