Hva er tropenatt?

Dette betyr begrepet «tropenatt»

Begrepet «tropenatt» er noe man jevnlig hører gjennom sommerhalvåret, men hva betyr det egentlig?

TROPENATT: Kvelder og netter hvor gradestokken ikke går under 20 grader defineres som tropenetter. Foto: Nils Inge Kruhaug / NTB
TROPENATT: Kvelder og netter hvor gradestokken ikke går under 20 grader defineres som tropenetter. Foto: Nils Inge Kruhaug / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Begrepet «tropenatt» har ingenting med tropene å gjøre, men er definert som en natt hvor den målte minimumstemperaturen ikke går under 20 grader. Begrepet har vært brukt lenge her til lands og brukes også i Sverige og Finland. Tidligere opererte man med en definisjon som sa at en tropenatt ikke hadde minimumstemperatur under 25 grader, men dette har imidlertid bare blitt registrert tre ganger i Norge mellom 1933 og 2018.

Derfor oppstår det tropenetter

For at en tropenatt skal oppstå må det i første omgang ha en høy dagtemperatur. Videre gjelder det å minske varmetapet om natta. Skyer vil fungere som en «dyne» ved at de reflekterer strålingen fra jorda og dermed gjør at jorda ikke mister så mye varme på nattestid som den ville gjort om det var skyfritt.

Her er det flest tropenetter i Norge

I Norge er det Færder fyr i Vestfold som er registrert med flest tropenetter. De høyeste temperaturene på dagtid får man gjerne i indre strøk, men de fleste tropenettene måler man faktisk nær sjøen. På sensommeren kan man i perioder ha sjøtemperatur godt over 20 grader, i deler av landet. På øyer og fyr med sjø på alle kanter vil høy sjøtemperatur gjøre at lufttemperaturen ikke synker så mye gjennom natten, slik den gjør i innlandet. Dette kan være bidra til flere tropenetter.
I Nord-Norge er det derimot sjeldent sjøtemeraturer opp mot 20 grader, men tropenetter forekommer selv om i varme perioder.

Dette skjer oftest i forbindelse med varm vind som er med på å holde temperaturen oppe i løpet av natta. Det at en har midnattssol og at sola står relativt høyt på himmelen tidlig om morgenen, bidrar også til at varmetapet og temperaturfallet i løpet av natta blir redusert.

Kilder Yr.no, Store norske leksikon

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer