«Kongen forteller»

– Det var vanskelig å holde tårene tilbake. Og det klarte jeg jo ikke. Jeg var ikke stolt over det

Kong Harald syns det var litt flaut at han brast i gråt da han talte til et sørgende folk, selve statsoverhodet som «liksom skulle være barsk».

Kong Harald på Svalbard.
Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av boken "Kongen forteller" av Harald Stanghelle.
Foto: Dronning Sonja / Kagge forlag / NTB
Kong Harald på Svalbard. Bildet kan kun brukes i forbindelse med omtale av boken "Kongen forteller" av Harald Stanghelle. Foto: Dronning Sonja / Kagge forlag / NTB Vis mer
Publisert

Det er i boka «Kongen forteller», ført i pennen av Harald Stanghelle, at kong Harald beskriver sin personlige opplevelse av blant annet terrorangrepene 22. juli 2011 og tiden etterpå. Gjennom elleve samtaler har kongen delt personlige, dog ikke private, refleksjoner rundt en rekke temaer.

Kongen beskriver i boka en veldig spesiell stemning ved den nasjonale minnemarkeringen i Oslo Spektrum 21. august, der sørgende sto og gråt overalt, og han skulle holde tale.

– Det var vanskelig å holde tårene tilbake. Og det klarte jeg jo ikke. Jeg var ikke stolt over det, sier kongen.

Han leste de nå ikoniske ordene: «Som far, bestefar og ektefelle kan jeg bare ane deres smerte. Som landets konge føler jeg med hver enkelt av dere». Så sprakk stemmen.

– Det var ikke skuespill i det hele tatt. Følelsene bare kom. Hele atmosfæren i Oslo Spektrum gjorde at det ble slik. Mange tusen mennesker. Og bare sørgende. Men jeg var ikke noe stolt over å stå på scenen og felle tårer. Jeg var litt flau. Jeg skulle liksom være barsk, jeg, sier kong Harald.

Nøkkelen til hans styrke

Stanghelle sier til NTB at hans kongebok ikke er en biografi, selv om den skildrer mye av kongens liv og virke. Målet har vært å få fram holdninger og historier som preger landets monark, og knytte disse til forandringene Norge har gjennomgått i kong Haralds tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer